Хормонът на глада влияе на паметта

Съществува пряка връзка между мозъка и червата

Хормонът на глада влияе на паметта | StandartNews.com

Хормонът на глада - грелин, може да повлияе на паметта. Това са установили специалисти от САЩ. Този хормон съобщава на тялото кога да "презареди" и също така помага за регулиране на метаболизма. Изследователи от университета на Южна Калифорния са провели експеримент и разкрили пряка връзка между мозъка и червата. 

Специалистите са изследвали въздействието на хормона грелин върху когнитивните способности на лабораторни мишки. Когато са нарушили способността на грелина да комуникира с блуждаещия нерв и съответно да влияе на нервната система, която предава сигнали от мозъка към стомашно-чревния тракт, учените са установили, че животните се хранят по-често. Оказало се, че те забравят, че са яли, поради което започват отново да търсят храна. В резултат на това е наблюдаван дисбаланс в нивата на кръвната захар и затлъстяването, пише БТА. Интересното е, че гризачите са си спомняли откъде идва храната, но епизодите със самото хранене са се изтрили от паметта им.

Учените се надяват, че откритието им ще доведе до разработването на нови методи за лечение на диабет, наднормено тегло, епилепсия, болест на Алцхаймер и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай