Хари се готви да разказва още. Какви тайни крие принцът?

Перспективата е да бъдат нанесени още по-големи щети върху монархията

Хари се готви да разказва още. Какви тайни крие принцът? | StandartNews.com

Само дни след като мемоарите на принц Хари бяха случайно пуснати в продажба по-рано с нови твърдения за разногласия и конфликти в британското кралско семейство, нова серия от телевизионни интервюта с него ще започне да се излъчва днес във Великобритания с перспективата да бъдат нанесени още по-големи щети върху монархията, предаде Ройтерс.

Книгата на Хари "Резервен", която започна да се продава в Испания тази седмица, пет дни преди официалното ѝ представяне, описва не само изключително лични подробности, като например как той е загубил девствеността си и е вземал наркотици, но разкрива също и по-интимни лични случаи на семейна дисхармония.

В книгата Хари разказва как неговият по-голям брат, престолонаследникът принц Уилям, го е съборил на земята при сбиване и как двамата братя са молили своя баща крал Чарлз да не се жени за втората си съпруга Камила, сега кралица консорт.

Според наблюдателите това е потопило монархията в най-голямата ѝ криза след събитията от 1990 г. около разпадането на брака на Чарлз с покойната му първа съпруга принцеса Даяна, майката на Уилям и Хари.

Всичко това става само четири месеца след смъртта на кралица Елизабет и възкачването на Чарлз на трона, отбелязва Ройтерс.

"И така, ето го Чарлз, който се опитва да се наложи като новия крал, и сега Хари хвърля тази бомба и всичко идва към него с гръм и трясък", каза кралският биограф Тина Браун.

Откакто Хари и Меган се отказаха от кралските задължения и се преместиха в Калифорния през 2020 г., двамата осъдиха отношението към тях от страна на кралските особи и двореца.

От интервюто им с Опра Уинфри през 2021 г. до тяхната документална серия от шест части в "Нетфликс" миналия месец и сега книгата на Хари, посланието на двойката е същото: че кралските особи и техните помощници не само не са успели да ги защитят от враждебната и понякога расистка британска преса, но е имало и активно изтичане на негативни истории за тях.

Засега няма коментар от Бъкингамския дворец или от някого, който говори от името на кралското семейство - позиция, възхвалявана от голяма част от британските медии като достойно мълчание.

В неделя публичните мисли на Хари ще продължат да стават достояние на широката общественост с още три телевизионни интервюта, предвидени за излъчване в ефир. Времето им за излъчване беше определено преди официалното представяне на книгата на Хари във вторник следващата седмица. Предварително излъчени откъси от тях показват, че Хари иска да представи своята страна на историята.

"Не знам как запазването на мълчание ще направи нещата по-добри", казва Хари в интервюто си за британския телевизионен канал Ай Ти Ви (ITV), което ще бъде показано най-напред.

Проучванията показват, че много британци започват да се отегчават от цялата кралска мелодрама, а по-нататъшните разкрития едва ли ще разклатят техните възгледи, независимо дали изпитват симпатия към Хари и Меган, или към онези, които те критикуват. Книгата на Хари обаче беше номер 1 списъка с бестселъри на "Амазон" във Великобритания вчера и можеше да се поръча предварително преди официалното ѝ пускане в продажба.

Кралският коментатор Емили Андрюс казва, че имайки предвид настоящата криза с разходите за живот във Великобритания, подкрепата за оплакванията на привилегирован принц, живеещ в имение в Калифорния, може да бъде ограничена.

"Те се поляризират, Хари и Меган, и мисля, че тази нова книга на Хари вероятно няма да промени много от мненията на хората", каза Андрюс за Ройтерс.

"Мисля, че става пресилено, надхвърля точката на насищане и хората си мислят, че не искат да слушат повече, казвайки: млъкнете, вървете си", заключи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай