Хари Потър стана милиардер

19 години след премиерата на първата част от филмовата сага малкият магьосник все така трупа пачки

Хари Потър стана милиардер | StandartNews.com

Почти 19 години след премиерата си първият филм по книгите на Джоан Роулинг за малкия магьосник  - „Хари Потър и философският камък“ - мина бариерата от 1 милиард долара в световния бокс офис. Обновената му версия беше пусната по кината в Китай в рамките на грандиозна кампания за връщането на зрителите в салоните след стихването на пандемията и ограничаването на мерките. Лентата се върти във формат 4K 3D на 594 екрана.. През премиерния уикенд приходите са били 13,67 милиона, като към тях в понеделник и вторник са се прибавили съответно още 1,78 и 1,52 милиона.  За пет дни - 16,98 милиона.

Екранизацията излезе през ноември на 2001-а и тогава заработи 974, 8 милиона. На втория кръг филмът на Крис Кълъмбъс спечели още 9,5 милиона. Но по залите в Китай се завъртя година по-късно – през 2002-а, когато пазарът окончателно се наложи като номер 2 на планетата.  Общата сума от приходи за франчайза е 1001,26 милиона. „Хари Потър и философският камък“ е вторият най-гледан филм след „Титаник“ на Джеймс Камерън. Неговите рекорди са постигнати две години по-късно – от заключителната лента в трилогията на Питър Джаксън „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“. 

В момента има 47 филма, преминали 1 милиард в световния бокс офис -  между тях са „Хари Потър и даровете на смъртта“, четирите продукции за Батман, първата част от „Властелинът на пръстените“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай