Хари и Уилям обвиниха БиБиСи за смъртта на Даяна

Интервюто имаше голям принос за влошаването на отношенията на родителите ми, категоричен е Уилям

Хари и Уилям обвиниха БиБиСи за смъртта на Даяна | StandartNews.com

Заключенията на независим доклад относно интервюто с принцеса Даяна, взето от журналиста Мартин Башир за телевизия BBC, предизвикаха скандал преди ден. Отзвукът от него продължава с реакцията на синовете на Даяна и принц Чарлз - Уилям и Хари.

Вчера изводите на доклада бяха, че журналистът Мартин Башир си е послужил с измама, за да склони принцеса Даяна да даде интервюто, излъчено от BBC през 1995 г. Тогава в разговора тя направи разкрития за брака си, намеквайки, че в него има трима души, визирайки по този начин за отношенията на Камила Паркър-Боулс и Чарлз, и призна, че тя самата има връзка.

ВИЖ ОЩЕ: Хари: В Лондон се чувствам преследван

За да се добере до Даяна, журналистът Башир се свързал с брат ѝ Чарлз Спенсър и го измамил, показвайки му фалшиви банкови извлечения, че службите за сигурност са плащали на двама души в кралския двор, за да следят сестра му. Именно това накарало братът на лейди Ди да ѝ представи журналиста и да се стигне до интервюто, гледано от 22,8 милиона зрители.

Вчера Мартин Башир се извини за стореното от него, но приветства смелото решение на принцесата да разкаже историята си, да говори храбро за трудностите, с които тя се е сблъскала, предава БТА. Той обаче отрече фалшивите банкови извлечения да са били аргументът, довел до интервюто.

Но това не успокои страстите. Принц Уилям обвини директно BBC, че чрез своите пропуски по случая с интервюто е подхранила страховете, параноята и самотата на Даяна в последните години, които той е прекарал с нея, както и че е отровила отношенията ѝ с принц Чарлз.

"Според мен разочароващият начин, по който беше получено това интервю, значително повлия на онова, което моята майка каза. То имаше голям принос за влошаването на отношенията на родителите ми и оттогава нарани безчет други хора", каза Уилям.

ВИЖ ОЩЕ: Хари прибегнал към алкохол след смъртта на Даяна

Принц Хари не остана по-назад от брат си и осъди практиките на телевизията. "Вълнообразният ефект от тази култура на експлоатация и на практики, противоречащи на всякаква етика, в крайна сметка отне живота ѝ", заяви той, говорейки за смъртта на майка си.

BBC отправи писмено извинение на принцовете Уилям и Хари, на принц Чарлз и на брата на Даяна. Според Уилям обаче корпорацията се е провалила изцяло в разследването на въпроса с интервюто и е прикрила елементи, които не са ѝ се понравили по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай