КЕВР решава за цената на тока през юни

КЕВР решава за цената на тока през юни | StandartNews.com

КЕВР решава ще се покачва или не цената на тока през юни, предаде БГНЕС.

Пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че той не е коментатор на предложенията на енергийните дружества, които можели да поискат каквото пожелаят. КЕВР ще излезе с решение по темата през юни, добави той.

Попитан дали имат основание топлофикациите да искат увеличение на цената на енергията, Иван Иванов отговори, че всяко енергийно дружество има право да си поиска каквото пожелае. "Задължение на КЕВР по закон е да разгледа предложенията и да се произнесе в определения законов срок с решение, което ще направим. Не се коментира от мен или комисарите въпрос, който се проучва от експертите. Ще дадем отговор в края на месец юни, когато е срокът да изразим становището си", каза лаконично председателят на регулатора.

Иванов добави, че КЕВР ще се произнесе с решение и ще обяви за всички ВЕИ-та часови лимит, за да бъдат равнопоставени.

Сред топлофикациите най-голям скок са поискали в Пловдив - над 30%. Столичният ТЕЦ иска със 17,5% да скочи топлата вода, а след това и парното. Малко по-малко е поскъпването за Велико Търново и Плевен. Единствено бургазлии са късметлии - там предлагат поевтиняване с 2% от юли. ЧЕЗ и "Енерго про" настояват за 25% скок на нощната енергия. Това обаче е само една от множеството компоненти за цената, която накрая плащаме. Тепърва ще стане ясно какво ще е окончателното поскъпване. ЕVN се обяви за около 8-процентно увеличение на крайните цени

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай