Събота,

Къде вали дъжд от диаманти?

От: СТАНДАРТ -
453
Къде вали дъжд от диаманти?
A
A
A

Къде вали дъжд от истински диаманти? Учените отдавна подозират, че това се случва на Уран и Нептун. Сега това предположение получи още едно потвърждение, а нови доказателства бяха получени експериментално, съобщава Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

И двете планети принадлежат към така наречените ледени гиганти, въпреки че всъщност веществото, от което са съставени, е в течно-газообразно състояние, а температурата му достига няколко хиляди градуса.

Атмосферата както на Уран, така и на Нептун се състои главно от хелий и водород, но по-тежките елементи и вещества, включително метан, също са налице. Според хипотезата, на дълбочина около 7 000 км, температурата и налягането достигат такава стойност, че метанът трябва да се разложи на съставните му елементи: въглерод и водород. В резултат на това по-лекият водород се издига в атмосферата, а въглеродът под въздействието на околната среда се превръща в диамантени кристали и бавно се спуска по-близо до скално-леденото ядро.

За да потвърдят тази теория, изследователи от американската национална лаборатория SLAC към Станфордския университет решиха да пресъздадат условия на Земята, близки до тези, открити в дълбините на Уран. Учените успяха да направят това откритие с помощта на уникално лабораторно оборудване и вместо метан (CH4) те използваха стирол (C8H8) - неговите физични свойства приличат повече на веществото, в което метанът се превръща при такова огромно налягане и температура.

Теорията за появата на диаманти на ледените гиганти е изложена преди няколко десетилетия, и оттогава многократно се потвърждава както от изчисления, така и експериментално. През 2017 г. тя почти успя да бъде доказана от специалисти от същата лаборатория в Калифорния. Тогава те използваха оптичен лазер, но сега процесът на превръщане на въглерода в диаманти е изучен много по-подробно.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com