КБ: Сливаме почивните дни за сметка на годишния отпуск

Страната ни се оказва на върха на класация – с 55 почивни дни годишно

КБ: Сливаме почивните дни за сметка на годишния отпуск | StandartNews.com

София. Сливането на почивните дни не е ефективно, смята депутатът от Коалиция за България Петър Кънев.

Той предлага модела във Франция, според който, когато се правят слвания на почивните дни, вместо да се отработват, те трябва да се отнемат от полагащите ни се дни за годишен отпуск.

"Разберете, ние непрекъснато продаваме някакво „ноу хау" и продаваме „донт ноу", каза Кънев.

Петър Кънев се позова и на информация на икономист отпреди две години. Ето как стоят нещата по света според нея - на сериозен брой официални празници се радват японците – цели 16 на година. В Европа техният брой е средно 10 дни. А у нас – 13.

Към тях обаче прибавяме и дните за платен годишен отпуск. На Стария континент работещите се радват на между 25 и 30 почивни дни годишно. За сравнение – в Китай почиват доста по-малко – между 5 и 10 дни, като с повече почивка се ползват служителите със стаж от над 10 години.

В Съединените щати пък работодателите не са задължени да дават платен отпуск на работещите. Най-често обаче американците използват около 15 дни на година.

С това обаче сметката за почивните дни не свършва. Не трябва да забравяме и болничните - при тях България се изкачва на върха на класацията – с цели 22, които можем да ползваме, ако сме болни, припомня NTV.

В другата крайност са Китай и Япония, където работодателите не са задължени да плащат на служителите си, когато взимат болничен.

Така, като теглим чертата, страната ни се оказва на върха на класация – с 55 дни годишно, в които имаме право да почиваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай