Петък,

Казанджии на бунт край пътя за Гърция

От: Администратор -
2001
Казанджии на бунт край пътя за Гърция
A
A
A

Протестират срещу ограничението да се вари ракия след 31 декември

Стотици лозари и собственици на казани за варене на ракия излизат на бунт днес до шосето за Гърция. Протестиращи ще има от всички общини по поречието на река Струма в Пиринския край.

Те ще се съберат в района на мотел "Мамин Кольо", край Сандански, за да кажат твърдо "Не" на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Според приетите наскоро промени, домашна ракия може да се вари от 1 юли до 31 декември. В останалото време от годината това може да става само ако 14 дни предварително се уведоми митницата. "Защо държавата удря най-бедните? Давам си здравето за 20-те декара лозя, а няма да мога да сваря джибрите след 1 януари. Та те тогава стават за варене. Правителството няма да закърпи бюджета си с парите от казанджиите. Искат да ни принудят да хвърляме виното, което ни остане. Или да го даваме на винпромите за жълти стотинки", твърди лозарят от санданското село Катунци Йордан Халачев. Материалът в бъчвите ще се развали, ако чакаме чак 1 юли, за да варим джибрите, това никъде го няма, ще протестираме до дупка, допълва стопанинът. Той и останалите протестиращи нямат нищо против проверките по казаните за ракия, както и да си плащат акциза за домашната ракия. Но настояват целогодишно да може да се вари ракийка. "Нека държавата си проверява, нека си събират дължимите налози. Но не и да ни ограничават правото да си варим ракия, когато ние решим", категорични са лозари и собственици на казани за ракия от Пиринския край. Те смятат, че с промените в закона се дава "зелена светлина" на нелицензираните казани за ракия по селските махали и неизвестни паланки, които ще работят на черно. В същото време ще паднат приходите от регистрираните обекти в държавната хазна.

"С промените в закона тези, които имаме съдове с повече от 500 литра вместимост, ни третират като собственици на акцизни складове", недоволстват още казанджии.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички