Казаков: Упражнява се контрол над бежанците

Казаков: Упражнява се контрол над бежанците | StandartNews.com

София. Контрол над бежанците се извършва на няколко етапа от различни служби, заяви в ефира на БНТ председателят на Държавната агенция по бежанците към Министерски съвет Никола Казаков.

Към днешна дата настанените в центровете на Държавната агенция по бежанците са 1600 души, а на външен адрес са настанени 1500 души. По думите му, не може да се говори за "вълна" при сегашния темп на пристигане на бежанци в страната ни.

"Първите 24 часа обработват документите на бежанците Гранична полиция. След тези 24 часа, има едно условие – ако подадат молба за закрила, те се предават Държавната агенция за бежанците. Процедурата е следната – тя протича на няколко етапа – на първия етап става регистрация на бежанците, като се снемат и съответните пръстови отпечатъци, тъй като те влизат в система Евродаг. По този начин ние можем да отсеем дали бежанецът е поискал закрила в друга държава и ако е поискал закрила в друга държава, тя е отговорна по тази система Евродаг и по един т. нар. Дъблински регламент тя е отговорна за този бежанец и той бива трансфериран в съответната държава", разясни процедурата Казаков и съобщи, че за миналата година 30 и няколко души са трансферирани по този механизъм.

"Не са повечето без документи", заяви председателят на Агенцията по бежанците. 230 души по статистика до момента са влезли в България без документи за самоличност. "Тези, които са без документи, подават декларация, като заявяват в нея каква националност са, от къде идват, описват историята си най-накратко от самото начало и те биват също регистрирани, не бива да бъдат връщани. По закон се регистрират, като попълват и декларация, че търпят наказателна отговорност по чл. 313 на Наказателния кодекс, съгласно нашето законодателство, но и те биват приемани и на тях се прилага съответната процедура", каза той.

Никола Казаков обясни, че по силата на Закона за убежище на бежанците, когато има въоръжен конфликт в дадена страна и хората бягат от него поради опасност от посегателства, на тях им се предоставя статут на бежанци. Има и препоръка на Върховния комисариат за бежанците към ООН за предоставяне на статут на бежанци на сирийците. Т.е., предполага се, че всички сирийски бежанци ще получат статут на такива в страната ни, но това не означава, че ще го получат на всяка цена, допълни той.

„Срещу този статут човек получава правата за постоянно пребиваване в България, т.е. всички права на български гражданин – той може да пътува, да работи, той е здравно осигурен, децата му могат да учат в училище", обясни Казаков. Бежанците могат да влязат в интеграционна програма на ДАБ, която не е задължителна, но оказва конкретна помощ – обучение по български език за шест месеца, както и някои квалификации в рамките на още три месеца. За всеки присъствен ден в рамките на обучението те получават по 4 лева, транспортни карти, еднократна социална помощ по българските закони, както и пари за квартира за шест месеца, в зависимост от членовете на семейството – от 170 до 450 лева", обясни Казаков. Заложените за това средства в бюджета са достатъчни за момента.

„Ако говорим за посрещане на бежанския натиск, тук финанси вече се осигуряват от Министерство на финансите. За целта има създаден Национален оперативен щаб с два тактически подщаба", каза шефът на Агенцията по бежанците. Този в Елхово наблюдава външната граница, координира работата и контролира, докато основната задача на другия щаб в Хасково е осигуряване и търсене на допълнителни сгради за настаняване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай