Каза "Предавам се" и уби барета

Петко Петков рани трима, барикадирал се с радиатори

Каза "Предавам се" и уби барета | StandartNews.com

София. Кървава драма потресе страната. Един спецполицай загина, а трима бяха ранени. Баретите бяха простреляни от психичноболния Петко Петков в Лясковец. Той е заплашвал със саморазправа и децата от местното училище. Според бившия заместник-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов има грешки при подготовката на операцията.

Неуспешен гурбет извадил от релси Петко Петков от Лясковец, който уби спецполицай и рани тежко други трима. През 2011 година той се връща от Германия без пукнат лев. "Надяваше се, че ще си оправи живота, а си дойде напълно отчаян", разказаха съседи. Петко не успява да си намери работа и в родния си град. Затваря се в дома си, като го превръща в истинска крепост. Живее с майка си и не стъпва навън. Бившият ловец притежавал две карабини, ловен автомат и плоскоцевна пушка.

53-годишният отшелник изпращал заплашителни писма на директора на училището "Максим Райкович", защото децата вдигали шум под прозорците му. В петото му "послание" обявил: "Ловец съм от 10 години..!!! Ще взема работата в свои ръце". Преди години прокуратурата издала постановление за принудително лечение на Петков, но той отказал да бъде лекуван.

Психотрилър в Лясковец шокира България на разсъмване. Агресивен отшелник се барикадира в дома си, уби един тежковъоръжен спецполицай и тежко рани други трима, преди да бъде задържан след 5-часова акция в Лясковец. Екшънът се разигра по първи петли на метри от училище, а мъжът бе обезвреден от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Стрелецът е 53-годишният Петко Савов Петков, който от две години е безработен, не излиза от дома си, а за него се грижи 75-годишната му майка. Превърнал е дома си в крепост, поставил е радиатори по прозорците, заковал е вратите с дъски, използвал е газови бомби и е притежавал противогаз, за да превърне невъзможен достъпът до него. Изпращал заплашителни писма на директора на училището "Максим Райкович" Николай Кожухаров. Двора на школото е под прозореца на Петков. В писмата написал, че ще стреля срещу децата, защото му вдигали шум. В петото "послание" обявил: "Ловец съм от 10 години...!!! Ще взема работата в свои ръце". Кожухаров подал сигнал в полицията. Последната заплаха била от четвъртък. Затова и МВР решава да прати СОБТ да обезвреди мъжа и да му прибере пушките, чиито разрешителни са изтекли през 2012 г. Вицепремиерът и МВР шеф Цветлин Йовчев обясни, че баретите били събрани в 0,00 часа на 14 март в София за инструктаж, като пристигнали в Търново, четири часа по-късно минали и втори инструктаж. Било решено акцията на МВР да започне в 6 часа сутринта. Полицаите извикали и линейки, които пристигнали преди тях около кооперацията на Петков. Служители на СОБТ обградили кооперацията на неуравновесения мъж и го призовали да се предаде 4 пъти. Петков обаче открил стрелба по тях. След като били ранени двама командоси, групата се оттеглила и отново призовали Петков да се предаде. Според съседи Петков крещял и псувал униформените. Казал им "Предавам се", командосите тръгнали към него и той за втори път открил огън по спецполицаите. Въпреки че са с бронежилетки, шлемове и защитни щитове, единият от командосите бил пронизан фатално с куршум в главата. Попаднал е между щита и шлема му. Тогава още една барета е ранена. След това мъжът се барикадира. Екипи на СОБТ, сапьори и полицаи блокираха Лясковец. Психолозите на МВР пробват да преговарят, но удрят на камък с некомуникативния стрелец и заключават, че е най-добре да се действа по друг начин. Районът на инцидента бе отцепен, а газоподаването и електричеството бяха спрени. Около 11,30 часа стрелецът бе заловен, след като снайперисти го издебнаха и повалиха с три изстрела в корема.


Хората в Лясковец разказаха, че Петко от дете бил ексцентричен и затова му тръгнала славата, че е психичноболен. Реално обаче мъжът няма регистрация в психодиспансер. От прокуратурата издали постановление за принудително лечение на Петков, но той е отказал да бъде лекуван.


В ранния следобед Лясковец настръхна от шок втори път. Малко след 15 часа през 10 минути се чуха два контролни взрива, с които най-вероятно сапьорите са обезвредили самоделно изработени взривове във и около дома на Петков.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев информира депутатите в парламента за развоя на кървавата драма в Лясковец. По думите му в МВР са имали информация, че през последните години психопатът става агресивен и е с изключително ограничени социални контакти. Тъй като през 2012 г. е изтекло разрешителното за оръжията, полицаите са му отправяли многократни покани да предаде доброволно карабините и пушките. Преди 2 г. психолози на МВР са направили профил на 53-годишния мъж, според който той е емоционално нестабилен, а агресията си може да прояви както към полицаи, така и към обикновени граждани.

Искаше децата да се движат под строй тихо

Николай Кожухаров, директор на СОУ "Максим Райкович" в Лясковец

Подавал съм сигнали в полицията за този човек, имам сигнал и от 20 февруари тази година, защото имаше заплахи. Взел съм мерки за живота и здравето на децата. Имаше писмени заплахи до мен и до персонала. Казваше, че се вдига шум и пречи на него и майка му. От една-две години не излиза от къщата си и не се познаваме много добре. Казваше, че е ловец. Не знам дали е освидетелстван. Искаше децата да се движат под строй и да не вдигат шум. Заплашваше ги с викове от терасата си.


Агресивността му се засили и вече подадох сигнал в полицията. Към това ме провокира и изявлението на Петков в писмото, че е ловец, което означава, че може би има оръжие. Другата пряка заплаха към мен беше, че ако не взема мерки, ще се саморазправи.


След последния сигнал до полицията от края на февруари около училищния двор и къщата на Петков имаше непрекъснато полицейско присъствие, а децата ги бях предупредил да не доближават дома му. За акцията от тази сутрин научих от парнаджията, който ми каза, че малко преди 7 часа целият периметър в района на училището е отцепени и че има убит полицай и трима ранени.

Зашиха ръцете на ранените

Спешни операции на ръцете бяха извършени на тримата пострадали полицаи в Лясковец. Те бяха докарани във ВМА с военен самолет "Спартан", който отиде да ги прибере. Тримата пострадали барети са настанени в Клиниката за анестезиология и реанимация на ВМА. Те са с огнестрелни рани на ръцете, но със стабилни жизнени показатели, съобщиха от болницата.


Първият пострадал е със счупена дясна ръка и засегната подмишница. Той има и масивна травма с риск от усложнения. Вторият пострадал е без счупвания, но с тежка мекотъканна травма на лявата ръка и подмишницата. Третият също е с мекотъканна травма и липса на тъкани на дясната ръка.


И на тримата полицаи са извършени спешни реконструктивни (възстановителни) операции на ръцете. Тъй като има опасност от инфекции, на пациентите се дават антибиотици, казаха още от болницата.

Шарков бил близък с Лазаров

Загиналият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е бил близък с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това призна самият той. "Започнахме заедно в отряда. Беше изключително добър професионалист. Стана офицер и искахме да го издигнем в кариерата", коментира главсекът. Шарков е на 40 години. В деня преди операцията в Лясковец е празнувал рождения си ден. От Свищов е, семеен с едно дете.


Лазаров изказа съболезнования на семейството и близките на загиналия служител на МВР. По време на акцията Шарков е бил със защитен щит, бронежилетка и каска. Застрелян е при оттеглянето на отряда, докато предпазва другите си колеги с щита. Лазаров разказа, че куршумът е проникнал между шлема и щита му. Първият изстрел е отклонил щита, а вторият се е оказал фатален. Очаква се жертвата да бъде награден посмъртно за смелостта си. Ранените му колеги го приемат като герой.

Писал заплахите с червен химикал

Петко накарал "Овъргаз" да преместят тръби

Психопатът от Лясковец Петко Петков е писал заплашителните си писма с червен химикал, а сигналите до институциите били със синьо, разкриха психолозите. Стрелецът бил асоциален и много агресивен особено към деца. Тъй като учениците му вдигали шум под прозореца, той ги възприемал като врагове и се опитвал всячески да предприема мерки срещу тях. Няколко пъти изпращал писма до директора на училището, че ако не ограничи излизането на хлапетата в двора, ще стреля по тях. Все още не е ясно кой е писал писмата, тъй като почеркът в тях е доста широк. Тепърва ще се установява дали е дело на мъж, или на жена. Психолозите се съмняват, че основен помощник е била 75-годишната му майка Стефка. Възрастната жена е била карана да носи писмата със заплахите до директора, както и официалните сигнали от негова страна към институциите. Психичноболният дори успял да измести тръби на "Овъргаз", които минавали покрай къщата му. След пет жалби дружеството било принудено да ги премести. Петко е известен в целия град. Всички го знаят като опасен човек, който не излиза от къщата си и има оръжие. Освен че периодично стрелял по преминаващи по улицата, той често хвърлял и празни буркани от балкона си и замерял децата от училището. Преди години е работил към военния завод "Аркус" в града. След това се захванал със собствен бизнес. Заминал и на гурбет в Германия, но не успял да се реализира. След като се завърнал в Лясковец през 2011 година, Петко се барикадирал в дома си и го превърнал в крепост. Психичноболният мъж дори притежавал законно 4 броя оръжия - две карабини, ловен автомат и плоскоцевна пушка, 13-и калибър. Имал е разрешително, защото преди 4 г. се записал към ловна дружинка в Горна Оряховица. След като то изтекло, от КОС към МВР многократно опитвали да приберат пушкалата, но Петко заплашвал полицаите, че ще ги направи на решето, ако припарят на един метър от вратата на жилището му.


В ранния следобед вчера хирурзите махнаха единия му бъбрек. Той е с разкъсани черва, каза д-р Стефан Филев, директор на болницата във Велико Търново. Според анестезиолога убиецът има голям шанс да оцелее.

Арестуваха и майка му, помагала за жалбите

Майката на Петко Петков - Стефка, също е била задържана от полицията, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. За възрастната жена има подозрения, че е съдействала на сина си и е негов съучастник. Тя също е била доста агресивна и асоциална. За нея се знае, че основно се е грижела за сина си. Доставяла му е храна, пазарувала му е неща от първа необходимост и най-вече е носила жалбите и заплашителните му писма. Тъкмо заради писмата със заплахи тя може да бъде подведена под отговорност в съучастие. Двамата често вдигали шум в жилището, чували се и скандали. Проверява се и информация, че на няколко пъти възрастната жена е замеряла учениците с камъни и празни буркани. С нея в момента също работят психолози, за да се изясни състоянието й. Има съмнения, че и Стефка е зле психически. Изяснява се и дали проблемите на сина й са свързани с наследствена болест, или са се проявили впоследствие. Майката и бащата на Петко преди години са работили в БДЖ, бащата е починал, а майката вече е пенсионерка.

Родители готови да го линчуват

Ученици искали да го бият, но не знаели как изглежда

Хората в Лясковец са готови да линчуват Петко Петков. 19-годишната Деница разказа, че преди стрелбата в петък само от брат си е чувала, че в района на училището има болен човек, който заплашва деца. Повечето от малчуганите обаче не са го виждали и дори не знаят как изглежда, за да се пазят от него.


Още рано сутринта в петък родители на деца от училището са заплашили с линч стрелеца и са крещели на полицаите: "Дайте го на нас". Преди време директорът на училището Николай Кожухаров пуснал наредба до всички ученици, която те трябвало да разпишат. В нея пишело, че децата не трябва да ходят на желязната площадка, защото съсед заплашва да им се случи нещо, ако са там. Повечето от малчуганите са подписали наредбата, без дори да са я прочели, а голяма част от децата изобщо не са споделили пред родителите си за въпросното предупреждение. "Ние, ако го видим тоя, ще го пребием. Даже искахме да го търсим, ама понеже не знаем как изглежда, затова решихме, че той сам ще ни намери", разказа 11-класникът Миро, който заедно с приятелите си също е едно от момчетата, които подписали въпросната декларация.

Стрелял със забранени патрони за глигани

Командосът от СОБТ е убит с патрони 13 калибър, каквито се използват за отстрел на глигани. Този вид муниции от една година са забранени за ползване и продажба у нас. В един патрон могат да се съберат между 10 и 14 сачми. Стрелбата с този вид патрони е била забранена като нехуманна към животните. От три години Петко Петков не е ловец и не членува в никоя ловна дружина в региона, сочи проверка на Националния ловно-рибарски съюз. Никога не е бил ловец в местната ловна дружинка в Лясковец, регистриран е при авджиите от "Сидер Войвода"-Горна Оряховица, но никога не е ходил на лов с тях. Предполага се, че единствената причина да се регистрира като ловец, е за да си изкара редовно разрешително за пушкалата, с които е разполагал. "Остава въпросът защо служба КОС в МВР, която контролира притежанието на оръжие, не е иззела ловната му пушка", каза пред "Хоризонт" главният секретар на Ловно-рибарския съюз Васил Василев.

Всеки пети е с тежка диагноза

Всеки пети българин е с тежка психична диагноза, заяви националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова. За съжаление не всички от тези хора се знаят кои са. Причината е, че у нас няма действащ регистър на пациентите с психични заболявания. "Когато тези хора са изписани от болницата, където са настанени принудително за лечение, след като излязат, няма приемственост в проследяването им", обясни проф. Миланова. Заради това може да се стига и до ситуацията в Лясковец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай