Кашкавалът пази сърцето

Натуралните млечни продукти са важни за здравето ни

Кашкавалът пази сърцето | StandartNews.com

Въпреки противоречивите мнения по темата, натуралните млечни продукти са полезни за здравето на всеки, който няма непоносимост или алергия към тях. Те съдържат множество витамини, белтъчини, въглехидрати, аминокиселини, минерални соли и микроелементи, както и млечно-киселите бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, които държат под контрол лошите бактерии в организма, произвеждат продукти, необходими за обмяната на веществата и подобряват храносмилането.

Феновете на кашкавала ще са особено доволни да научат, че любимият им продукт е полезен за здравето на сърцето. Доказано е, че ежедневната консумация на 40 грама кашкавал снижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 14%, а от инсулт с 10 процента. Според изследване на Университета в Копенхаген, хората, които редовно слагат кашкавал на трапезата си, имат повишени нива на "добрия" холестерол, пише Дир. Липопротеинът с висока плътност (HDL), известен като "добър" холестерол, има свойството да подпомага отстраняването на плаките на "лошия" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни болести. Експертите напомнят, че ниските нива на "добрия" холестерол са свързани с опасност от заболявания на сърцето. 

Кашкавалът от козе мляко e добър избор за хората, които не могат да усвояват краве мляко. Една от причините е, че козето мляко съдържа по-малко лактоза. Всъщност именно химическият състав на козето мляко го прави близък до кърмата, а наскоро Европейският орган за безопасност на храните обяви, че млякото е подходящ източник на протеини за кърмачета. Освен това кашкавалът е чудесен източник на калций, витамин В12, фосфор и селен, а само едно тънко резенче от него съдържа 6,7 грама протеини, колкото чаша мляко.

Според експерти, 100 грама сирене на ден може да ни предпази от редица заболявания, включително диабет тип 2. Сиренето е и една от малкото храни, при която калцият се усвоява напълно от организма. Допълнително се съдържат и минералите натрий и фосфор, както и витамини А, B и E. Включено в редовния хранителен режим, сиренето може да помогне и за отслабване, а аминокиселините в него подобряват съня. Особено внимание трябва да бъде отделено на сиренето от биволско мляко, защото тази суровина може да се нарече дори чудодейна.

Биволското мляко е изключително гъсто и пълномаслено, богато на витамин С, Е и D, глобулини и албумини (изграждащи кръвния серум) и високо съдържание на протеини. То успява да възстанови нивата на холестерол в организма, спомага значително за нормализиране на перисталтиката, успокоява подутия стомах, както и предотвратява образуването на газове, а не на последно място – предпазва от анемия. Затова и продуктите от биволско мляко се препоръчват на хора с различни заболявания, засягащи имунната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай