Караджата починал на друга дата

Откриха надгробния паметник на войводата в къщата на Баба Тонка

Караджата починал на друга дата | StandartNews.com

Русе. Уникален паметник откриха при ремонта на къщата на Баба Тонка в Русе. Това е оригиналното надгробие на войводата Стефан Караджа, съобщиха от музея в дунавския град.

Каменният кръст се оказва още по-ценен, тъй като на него е изписана друга дата на смъртта на войводата, казват учените от Русе. Във всички исторически справки се смята, че Стефан Караджа е починал на 31 юли 1868 г., докато според надписа на кръста това е станало ден по-рано - на 30 юли 1868 г. Уникалният паметник вече е изложен в музея в Русе.

До скоро се смяташе, че надгробната плоча на Караджата е изчезнала. Но по време на строителните работи в къщата на Никола Обретенов (музей Баба Тонка) внезапно пред погледите на работниците се показал каменен кръст. Находката представлява варовиков блок в характерната форма за долината на Русенски Лом Разпятие, което в горната си част завършва в трапец. Украсата му е традиционна - с малки кръстове в раменете и т. нар. триъгълно-вдлъбнат орнамент, плетеница, която обрамчва кръста. Сред тези древни символи е изписана и датата на смъртта на войводата.

Според спомените на съвременниците Стефан Караджа е съден в Русе, а след смъртта му погребан, а мястото на гроба му било белязано от Баба Тонка. От музея разказаха, че по-късно бил поръчан и надгробният му паметник, който е бележел лобното му място до 1962 г. След това старото русенско гробище престава да функционира и се предполага, че по същото време надгробието е било прибрано в действащия тогава музей "Баба Тонка", но никога не е показвано пред публика.
Къщата-музей "Баба Тонка" е затворена от 20 г. След ремонта тя ще бъде отворена за посетители на 6 май - празника на Русе, заяви кметът Пламен Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай