Капитанът на яхтата се разминал с куршума

Капитанът на яхтата се разминал с куршума | StandartNews.com

Турските каналджии по чудо не обърнали лодката

"Няма да кажа нищо, моля, оставете ме, направо съм пред инфаркт!". Само това отрони 65-годишният Стоян Стоянов, капитан на открадната яхта "Св. Анна", която беше заловена в неделя, претъпкана с 63-ма бежанци.
Стоянов беше измамен от турски бандити трафиканти близо до Истанбул. Те задигнаха луксозната българска лодка с марка "Bavaria 33 Cruiser", за да натикат в нея като в рибена консерва бегълците от Афганистан и Сирия. Капитанът чака да бъде разпитан от полиция и прокуратура, за да изчисти името си, казаха негови колеги от фирма "LZ яхтинг". Те са шокирани от плъзналите слухове, че едва ли не шкиперът и собственикът на яхтата са замесени в скандалната схема за трафик на хора.
 

"Капитан Стоян Стоянов живее втори живот. Бандитите можеше да го убият, защото става въпрос за много пари. Може по 1000, а може и по 5000 евро да са взели на бежанец", коментираха днес пред "Стандарт" морските вълци.

Преди злополучния круиз за Истанбул капитанът се върнал от плаване до Гърция и бил много уморен. Може би за това се вързал на предложението на трафикантите да нощуват на хотел в Истанбул. Ако беше останал в лодката да преспи, можеше да му теглят ножа или куршума и да го хвърлят за храна на рибите, сигурни са негови колеги.
Миналия четвъртък двамата турски граждани дошли в "LZ яхтинг" и поискали да наемат лодка. Отказали им заради предстоящата най-голяма регата "Кор Кароли - Бавария 2014", която стартира в петък. Но поискали от свой клиент яхтата му, за да я даде за чартиране. Турците казали, че искат да отидат до Истанбул, където на кея ги чакат децата и жените, и ще се върнат обратно във Варна, за да наблюдават регатата. Пратихме един от най-опитните си капитани, с повече от 35 години плавателен стаж, казаха от фирмата. Стоянов се усъмнил още в началото, когато странните пасажери настоявали контролата да се вземе от пристанище Ениада, където наблизо има военна база и достъпът е труден. Плавали 20 часа, решили на място проблема с входящия режим. Казали им, че ще получат изходящата контрола на другия ден сутринта в Истанбул. Това допълнително увеличило съмненията, но Стоянов се съгласил да вземат три стаи и да пренощуват в хотел в Истанбул. На сутринта турските бандити изчезнали, яхтата била задигната от кея, а капитанът останал без паспорт, документи и пари в себе си. Звъннал във фирмата, откъдето веднага помислили, че си имат работа с трафиканти на наркотици или на хора. Собственикът на яхтата тръгнал с кола за Истанбул. От стреса свалил 3-4 килограма за ден-два, но докарал капитана обратно.

"Аз не давам никога "Св. Анна" за чартър, откакто съм я купил, карам си я лично", каза за "Стандарт" нейният притежател Даниел Добрев. Този път се съгласил заради доброто партньорство с "LZ яхтинг". Яхтата още е задържана на кея от Гранична полиция. Тепърва собственикът й ще изчислява щетите си по нея. "Важни са хората, добре, че нищо лошо не се случи с бежанците. Важното е, че са спасени, а можеха до един да се удавят. Яхтата ще се оправи", казва Добрев.

Всъщност заловените на откраднатата българска яхта нелегални имигранти са 61, другите двама са турските каналджии. Те са платили 2/3 от парите за чартъра предварително.

Турците не могат да управляват яхтата и е цяло чудо, че нe са удавили бежанците. Само западният вятър и липсата на вълнение е спасил 6-местната лодка от потъване, казаха още днес морските вълци.

Срещу арестуваните двама каналджии са повдигнати обвинения за превеждане през границата на страната на група от хора. Наложена им е мярка задържане под стража до 72 часа, като им са назначени адвокат и преводач.

Бегълците без зарази, искали в Германия

От заловените в яхтата 61 имигранти само един е сириец, а останалите са афганистанци. 16 са деца и 18 жени. Целта им е била да се доберат от Истанбул първо до Румъния, а оттам до Германия. Пътуването с яхтата обаче се превърнало в кошмар.

"За нас те се водят нелегални, защото са заявили крайна дестинация Германия през Румъния", обясни Лора Любенова, говорител на Гранична полиция.

Бежанците са откарани до разпределителния център в Елхово. Всички са в добро здравословно състояние, но им предстоят още медицински прегледи. Чужденците нямат признаци на заразни заболявания, като четиримата, които бяха в най-тежко състояние и се нуждаеха от спешна помощ, вече са изписани и са готови да заминат към центровете за настаняване. Това заяви директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева. Тя обясни, че в Елхово ще бъдат направени профилактични изследвания за вирусни и бактериални инфекции.

Въпреки че са в стабилно състояние и могат да пътуват, имигрантите ще останат под карантина.
Две деца - на 3 и на 16 години, които бяха приети в УМБАЛ "Св.Марина", са изписани още в неделя вечерта, каза шефката на болницата проф. д-р Жанета Георгиева. По-голямото момче беше докарано от болницата в Каварна след ареста на яхтата, защото беше в тревожно положение с вроден сърдечен порок.

Двете деца са казали, че 4 дни не са слагали нищо в устата си. Били изтощени от глад и жажда, но докторите ги възстановили. След тях по-късно е приета жена с остър бронхит, тежка кашлица и напълно обезводнена, но също са я стабилизирали и е изписана.

По море бежанците са плавали два дни, най-вероятно и предните два дни каналджиите са ги държали без вода и хляб.
Предстои да се направи текуща дезинфекция на сградата на Морска гара във Варна, района около нея и на служителите, които са работили с бежанците. Тази сутрин се очаква да пристигне круизният кораб "Аида" и всичко трябва да е чисто и безопасно на кея.

Настаняват в Бяла деца без придружител

Ако сред заловените бежанци има деца без придружител, те ще бъдат изпратени в село Баня. Това заяви за "Стандарт" заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците в София ген.-майор Васил Върбанов. "Останалите бежанци ги приемаме по съответния ред и ги пращаме в съответните центрове", добави ген. Върбанов. Според него такъв случай на толкова голяма група бегълци по вода не е имало.

До момента в центровете на агенцията са настанени 2144 души. Според ген. Върбанов сме свидетели на увеличаване на чужденците, които се опитват да влязат в страната ни в сравнение с предишните месеци. По-голямата част от бежанците в момента са от Афганистан, има и от Ирак, но тъй като се увеличават постоянно, процентът на тези от Сирия намалява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай