Канонада от трусове разтресе Благоевград

Канонада от трусове разтресе Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. В събота през нощта поредица от трусове със сила между 3 и 4 по Рихтер разтърси района на Благоевград и Симитли. Епицентърът на земетресенията, които са регистрирани за времето от 04,00 до 06,30 часа, е около симитлийските села Градево и Долно Осеново.

Най-силните от тях са били в 04,24 – 3,7 по Рихтер, и в 06,21 – с магнитуд 3,9 по Рихтер, съобщиха от сеизмологичния център на БАН. Оттам уточниха, че общо са регистрирани 8 труса със сила над 2 по Рихтер. „Няма данни от нито едно населено място за нанесени щети, разрушения и за пострадали хора. За всеки случай сме изпратили наш екип, който да огледа мястото на епицентъра. Земетресенията са усетени не само в Благоевград и Симитли, но и в общините Разлог, Сандански, Банско", каза началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" в Пиринския край главен инспектор Георги Пармаков.

„В непрекъсната връзка съм с дежурния по Гражданска защита към общината, няма място за притеснения", увери и кметът на Симитли Апостол Апостолов. В село Крупник местните жители също запазиха спокойствие. Там на 4 април 1904 г. трус със сила 7,8 по Рихтер изравнява стотици къщи със земята, взема жертви, а десетки са ранени. Кметът Григор Дуев призна, че е усетил единия от двата силни труса. „Притеснение е нормално да има, все пак всички знаем какво се е случило тук преди 109 години. А и районът на Кресненското дефиле е зона с повишен сеизмичен риск. Но паника сред хората няма, никой не е бягал от дома си и не е излизал навън", каза още кметският управник. Уплашени обаче бяха някои жители на квартал „Ораново" в Симитли, които живеят в блоковете. Наблизо е едноименният рудник, в който на 16 юли при срутване на кални маси загинаха двама миньори, а други двама още са в неизвестност. "Беше си страшно, първо кучетата виеха, после се чуваше бучене, а накрая се тресеше всичко", сподели възрастен мъж. Някои за по-сигурно са излезли навън след най-силния трус, който бе усетен в 06,21 часа. Миньори от рудника споделиха, че на над 300 метра под земята земетресенията се усещат по-слабо. По цвърченето на мишките се разбира, че има трус, както и по лекия пукот на крепежите.

Само няколко напукани мазилки на къщи в община Симитли да единствените поражения след канонадата от земни трусове в района. Сигнали за леките щети са подадени от собственици на въпросните сгради. След направен огред от общински специалисти е констатирано, че няма нищо опасно и тревожно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай