Камбанен звън и сълзи за Борис III

Патриарх, президент и цар на годишнината от смъртта на монарха

Камбанен звън и сълзи за Борис III | StandartNews.com

Кюстендил. Камбанен звън и сълзи в очите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Наследниците на Борис III и стотици миряни се събраха в Рилския манастир на панихида за 70-ата годишнина от кончината на монарха. Хората изпълниха двора на Светата обител, носейки здравец в ръце. За да почетат паметта на последния български цар Борис III, в манастирския храм "Света Богородица" рамо до рамо застанаха патриарх Неофит, президентът Росен Плевнелиев и Царя. Това наложи повишени мерки за сигурност от страна на НСО. Държавните гардове проверяваха влизащите в обителта на два пъти - веднъж на входа на манастира и втори път - на входа на църквата. Никой от гостите обаче не възропта против този контрол, дори много от тях се шегуваха с охраната.

Възпоминателните служби започнаха точно в 9 часа със Заупокойна света литургия, отслужена от Негово светейшество българския патриарх Неофит в съслужение с Пловдивския митрополит Николай и епископите Йоан Знеполски, Наум Стопийски, Тихон Тивериопулски. В обреда се включиха и игумените на Бачковския и Троянския манастир - епископ Борис Агатоникийски и епископ Григорий Браницки, както и много свещеници. В богослужението участва и хорът на храм-паметника "Свети Александър Невски" под диригентството на доц. Димитър Димитров - брат на патриарха.
Час и половина по-късно Плевнелиев прекрачи двора на манастира. Той обясни, че присъствието му в този ден е чисто човешки акт на уважение на един български държавник към друг български държавник, който освен всичко друго е бил обичан от своя народ. След това президентът Плевнелиев влезе в храма и застана до Симеон Сакскобургготски пред т.нар. царски трон. До тях бяха царица Маргарита и княгиня Мария Луиза. Панихидата завърши със слово на патриарах Неофит, което просълзи Симеон Сакскобургготски.

Литургията бе почетена и от Камило Дзуколи, посланик на Малтийския орден у нас, чийто почетен рицар е и Симеон Сакскобургготски.

След приключване на панихидата царското семейство бе посрещнато на входа от православен девически хор от град Екатеринбург, който бе на посещение в манастира. Облечени в традиционни руски рокли - "сарафани", девойките изпяха "Многая лета" и "Жив е той, жив е" на български език. В двора на манастира Симеон, Маргарита и Мария Луиза бяха приветствани от своите почитатели, много от които не пропуснаха да се снимат с тях. В самата църква, съгласно обичая, бе раздадено варено жито за "бог да прости".

Сред стоиците миряни, дошли да почетат паметта на царя, се забелязваха функционери от НДСВ. В Рилския манастир бяха лидерът на партията Христина Христова, бившите министри Николай Василев, Васил Иванов-Лучано, лидерът на българските арменци проф. Рупен Крикорян, евродепутатът Станимир Илчев, председателят на съюза на царските офицери о.р. полковник Николай Рухчев, академик Благовест Сендов. Панихидата уважиха и археологът проф. Николай Овчаров, както и бившият директор на вероизповеданията проф. Иван Желев. Правителството бе представено от зам.-министъра на икономиката и туризма Бранимир Ботев.

Три пъти погребват монарха

Едва ли в историята има друг монарх като цар Борис III, който да е кръщаван два пъти и погребван... три пъти.
Той приживе е оставил завещание. От него става ясно, че е пожелал да бъде погребан в Рилския манастир и е бил положен там в три саркофага. Три години по-късно тленните му останки са препогребани край двореца "Врана". Мотивът на управляващата БКП е бил гробът му да не се превръща в място за поклонение от страна на богомолците, които непрекъснато посещават манастира. Но по това време бившият царски дворец е бил правителствена резиденция и живеещият там тогавашен министър-председател Вълко Червенков се е дразнел от вида на царския гроб. Той заповядал да бъде разрушен, а костите - да бъдат изхвърлени. Така за около 40 години в набързо запълнения гроб останала стъкленицата със сърцето му, тъй като извършителите или не са знаели за нея, или не са я открили. През 1991 г. сърцето отново е изследвано от нашия патоанатом проф. Стоян Раданов, който потвърждава официалната диагноза за смъртта на царя от 1943 г. - масивен инфаркт.

През 1993 г. в присъствието на царица Йоанна и княгиня Мария Луиза стъкленицата със сърцето бе погребана отново във възстановения гроб на царя в църквата на Рилския манастир.

През 1943 г. обаче не е бил изследван мозъкът на царя. Затова оспорващите естествената смърт на Борис III продължават да смятат, че въпросът за кончината му остава открит.

Мария Луиза: Путин да отвори съветските архиви

Все още не се знае истината за смъртта на цар Борис III. Това отсече дъщеря му Мария Луиза след панихидата в Рилския манастир. Тя обясни, че с брат й Симеон от много години се опитват да я научат, но удрят на камък. И призова руският президент Владимир Путин да отвори съветските архиви от онова време. "Но както и да е - баща ми вече е на небето", каза още през сълзи княгинята.

По думите й България обичаше цар Борис III, а баща й също много е обичал народа си. Мария Луиза припомни, че където и да е ходил, държавникът е бил без охрана. "Все го следваха малки и големи и му се радваха", добави княгинята. По нейни думи Борис III е управлявал в много тежки времена. "Той обаче успя да направи нещо много трудно - да запази България извън войната", подчерта княгинята. Според нея това е и причината за силната връзка между българите и държавника.

Фактът, че той е успял да запази българските евреи и не е позволил нито един наш войник да умре на фронта, също е било голямо постижение за един управник. Затова и хората все още си спомнят за него. "Да, споменът е жив, но само за някои хора - на другите са им промили мозъците", категорична бе княгинята. Тя отказа да упомене изрично за кой говори, но обнадеждено заяви, че делото на цар Борис III отново започва да се обсъжда.
Княгинята благодари на президента Росен Плевнелиев, че е уважил панихидата, но не можа да обясни защо не присъства никой от изпълнителната или законодателната власт. "Беше хубаво", заяви тя за панихидата, като обясни, че патриархът е говорил "много мили думи, а хорът бе вълшебен - мехлем за душата". Княгинята допълни, че семейството й винаги е работело за България. "Все пак си идвам често тук, пък като ме няма - нали за това е интернет", каза още Мария Луиза. Тя призна, че няма профил във facebook, но за разговор с близки, приятели и роднини в България използва Skype.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай