Калифорния насред София

Калифорния насред София | StandartNews.com

София. California Love, Hotel California, California Dreamin', Californication...Незабравимите музикални шедьоври неизбежно започват да се стрелкат почти хаотично в съзнанието на фона на прозрението, че ако не отидеш до Калифорния, то тя ще дойде при теб. Точно това се случи във вторник вечерта в резиденцията на посланика на САЩ, Марси Б. Рийс, където само избрани бяха поканени на четвъртата поред годишна промоция на американски вина. И както винаги в комбинация с барбекю. Този път говеждо от Небраска. И със сигурност бе права Н. Пр. Рийс в заключението, че всяко подобно парти е „по-забавно от предишното" предходната година.

Подбраните гости, сред които се забелязаха Ники Кънчев, Ути Бъчваров, Венелин Петков и Веско Маринов, както и няколко зам.министри, имаха шанса да опитат винени елексири от над петнайсет световно известни изби от щатите Калифорния и Вашингтон. Калифорнийските вина определено доминираха това своеобразно изложение, въпреки че пратеничката на Обама у нас не пропусна да изтъкне, че и северозападният US щат, родина на Нирвана, Джими Хендрикс, Боинг и прочие, също произвежда превъзходно вино.

Безспорно обаче и тази година калифорнийското червено вино Зинфандел, на избите „Сънсет Крийк" и „Роки Крийк" удържа заслуженото първенство, макар и трудно заради засилената конкуренция от продукцията на долините Напа, Сакраменто, Сан Хоакин, Силициевата долина, Северния или Централния бряг.

Домакините се бяха погрижили почитателите на червеното, бялото или розето да могат подробно да се информират за тази благодатна земя в западната част на САЩ, за която е достатъчно да се посочи дори само, че 90 на сто от американските вина се произвеждат именно там. Над 100 лозарски масива от общо, по груби сметки, поне 58 000 акра насаждения.

Посланик Рийс посочи, че САЩ са четвъртия най-голям производител на вино в света като голяма част от пазара за него е именно Европа. „Вижда се, че споделяме някои ценности с българите и особено нашата обща любов към добрите вина", пошегува се дипломатът.

Изисканата вечер имаше и друг гвоздей, освен очакваната винена наслада. В двора на резиденцията личният готвач на Рийс, сътворявал невероятни кулинарни изкушения и шедьоври на поне още петима посланици преди нея, Станислав Петков-Стенка, е инсталирал леко футуристично на пръв поглед барбекю, от което цвърти прословутото говеждо от Небраска. „Машината" всъщност се нарича Big Green Egg (Голямо зелено яйце – от англ.), чието име издава формата й. Чугунена отвън, а отвътре с керамика, разработена от НАСА, вероятно от същата технология, по която е направен топлинния щит на совалките. „Стекът от говеждо трябва да е дебел около 1 инч, т.е. 2,5 см. При температура от 230 градуса в това барбекю, е готов за 4 минути", обясни майсторлъка си Стенка. А вкусът на месцето, наистина неподправен, т.е. без никакви подправки и леко алангле, се крие в специалата диета на животното преди да стигне до скарата. „И със сигурност е американско, внесено от САЩ", кълне се Стенка. Докато в този момент посланик Рийс показва на гостите своята лична гордост – отглежданите от нея в градината на резиденцията български домати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай