Какво не знаем за "тъжния понеделник"

Този ден се счита за най-депресиращия ден в годината

Какво не знаем за "тъжния понеделник" | StandartNews.com

Защо днес е „тъжният понеделник“?

„Тъжният понеделник“ или Blue Monday през 2024 г. се пада днес, на 15 януари. Този ден се счита за най-депресиращия ден в годината, когато няколко фактора като мрачното време, липса на естествена светлина, връщане на работа след зимните празници или натрупани дългове се проявяват в състояние на тъга и меланхолия.

Това е и "понеделникът на разводите", казват правни експерти, като различни статистики в годините показват, че третият понеделник от януари е най-популярният ден в годината за започване на процедура за развод. А януари е месецът с най-много разводи, два пъти повече, отколкото през втория най-популярен месец – септември, пише „ДарикНюз“.

Популярният коледно-новогодишен статус от социалните мрежи: "Нека караниците да започнат сега", къде на шега, къде на сериозно, е станал реалност за стотици хиляди двойки по празниците. Скарали са се за пари, прекаляване с алкохола и разпределянето на домакинските задължения. Това да прекараш няколко денонощия плътно до половинката си, не е по вкуса на всеки.

Други проучвания показват, че повечето хора са недоволни от настоящата си работа, което също допринася за усещането за тъжен и мрачен понеделник.

Концепцията за "Тъжния понеделник" се появява през 2005 г.

От 2005 г. третият понеделник на януари се нарича "Тъжен понеделник" и се смята за най-тъжният ден в годината, тъй като няколко фактора допринасят за депресивното настроение. Някои статистики разкриват, че в този ден от годината много хора се чувстват по-тъжни или по-малко уверени.

Фактор, предразполагащ към меланхолия, е мрачното време, особено за живеещите в като нас в северното полукълбо. Към ниските температури се добавя и фактът, че слънцето залязва рано, тъй като е известно, че липсата на естествена светлина може да допринесе за лошото настроение.

Вторият фактор, взет предвид от психолога, е натрупването на дългове. След харченето през зимните празници много хора трябва да бъдат пестеливи през януари или дори да изплатят натрупаните дългове.

Друга причина за меланхолия е контрастът между щастливия период в края на декември, ваканционния сезон и подновяването на работата в началото на годината. Освен това третият понеделник на януари е и време, когато тези, които са имали обещания за новата година, могат да открият, че не са ги спазили, което засилва чувството на тъга.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай