Какво написа Доган на "Моята Лили"

Почетният председател на ДПС подари 21 рози на примата на българската естрада

Какво написа Доган на "Моята Лили" | StandartNews.com

"Скъпа Лили!

Ти знаеш, че всеки си има “Своята Лили”…

Аз на “Моята Лили” съм изключително благодарен, защото Тя ме научи да обичам…"

Това е написал в своето послание, придружено от 21 бели рози до голямата Лили Иванова, почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, съобщи Епицентър.бг. в авторски материал на главния редактор Валерия Велева.

Присъствието му беше голямата изненада на бутиковия концерт на певицата, събрал в петък вечерта в Народния театър “Иван Вазов” двама президенти, вицепрезидент, царица Маргарита, депутати, дипломати, посланици и звезди на българското изкуство – певци, актьори, поети, писатели, художници. Всички те на едно място, за да ни покажат, че музиката обединява, сплотява, единява! Че нотите са най-красноречивият дипломат, а в изкуството граници не съществуват.

Мястото, което десетилетия наред приютява неизчерпаемия талант на артистичната гилдия, снощи бе „разтърсено“ от божествения глас на най-българската изпълнителка - певицата, която вече 60 години е на върха; чиято енергия кипи в ритъма на времето и за която невъзможното просто не съществува.

Появата на Ахмед Доган на първи ред на първи балкон беше като взрив. До него седна  Йордан Цонев, а до него Росен Плевнелиев. Изненадата мина като шок през публиката. Той ли е? Как така? Доган не се появявал от 10 години на публично място!

С каква сила Лили Иванова го извади от Сарая, се питаха гостите. Отговорът  е много прост -  гласът на Лили, песните на Лили, текстовете, с които изразява любовта, така че да бръкне в душата на всеки и всеки да има “Своята Лили”…

Ключът за появата на Доган на концерта й е песента “Обичам те”, която Лили изпява за първи път през 1972 година. Стиховете на Дамян Дамянов, облечени в музиката на Тончо Русев и емоционалността им, пресъздадена от Лили Иванова, са оставили близо половин век онова силно въздействие, което изважда Доган от “златната клетка” в стремежа му да я види днес “на живо”.

“Аз сама те пропъдих 

и теб и любовта. 

Аз самата тъй реших. 

И пред своята радост 

избрах аз скръбта, 

пред зората- залез тих.

Знам, за цял живот ще ме намразиш ти, 

но сърцето ми и днес крещи: 

обичам те!…”

“Моята Лили” ме научи да обичам..., това е формулата на магията “Лили Иванова”, която и на този концерт бе потвърдена. Слушаш я, около теб залата е див възторг, а Ти си само с Нея. Тя те води. Накъде? Не питаш. Но го искаш. Лили като магьосник властва над душата ти. Съблича я и те кара да се разголваш докрай, да искаш тръпката да не те напуска, да останеш в нейния плен.

… Посрещни ме – ида отдалече.

Нося ти таз земя, таз земя

Но кому да кажа „Добър вечер!“?

„Добър вечер…“ 

Няма никой у дома, у дома…

Тази вечер Лили отново посегна към старите шедьоври на тандема Дамян Дамянов/Тончо Русев и поднесе “У дома” по един нов, непознат досега начин, но все така влудяващо въздействащ.

После дойде “Огнище”, пак на Дамян Дамянов и Точно Русев, и публиката изпадна в екстаз.

“Чуй как студен, суров

животът край нас крещи.

Виж как с ръце от мраз

ни стяга в обръч.

Нека със жар, любов,

нека със огън тих

сгреем света край нас

със малко обич…”

Целият концерт беше една емоция, в която публиката и Тя дишаха заедно. Лили се появи на сцената, излизайки от едно огромно светещо сърце - в първите мигове сякаш бе вцепенена, докато гласът й излезе и прониже всеки с емоцията. И чак, когато долови химията, Тя се превърна в господарката на сцената - качена на високи токчета, отпиваща глътка вода и като жрица свещенодействаше...

... Любовта беше полет над бездна,

последен дъх на душата,

но кога, кога изчезна,

невероятно.

Всичко е обяснимо,

всичко се преживява.

Ти разбра ли какво си имал,

и какво остава? 

И отново нестихващи и дълги аплодисменти.

Председателят на парламента Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова,  Десислава Атанасова, Кристиян Вигенин, Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Мустафа Карадайъ, депутати от  Възраждане", духовници от БПЦ, принц Константин-Асен, който съпровождаше майка си царица Маргарита, са на крака…

В залага са представители на интелектуалния и артистичния елит на страната - председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, музикалните изпълнители Васил Петров, Михаела Маринова, Кристина Димитрова, Братя Аргирови, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, поетът Александър Петров, актрисата Нона Йотова, Стефан Цанев и Доротея Тончева, композитори, продуценти, актьори, режисьори, художници, поети и писатели .

Гласът на Лили ги изправя в нестихващи аплодисменти. Един път, два пъти, три пъти... публиката в партера се измори да става след всяко изпълнение и феновете останаха през цялото време прави в ритъма на неуморната си икона.

Лили Иванова беше в такава върхова форма, че за първи път си позволяваше пряка комуникация с публиката, пускаше кратки коментари между изпълненията. "Този свят е Жена, Морето - е нейна стихия!" "Така че, уважаеми жени - напред към победата!, каза тя .....

А когато дойдоха „Детелини“, „Свири щурче“ и „Панаири“  - отдавна е традиция публиката да пее и танцува заедно с Лили.

Кулминацията на вечерта беше предпоследният бис – „Камино“  в нов, убийствен аранжимент. В дълга интродукция изпъкнаха виртуозните сола на китаристите Ангел Дюлгеров и Иван Йорданов-Чери, но най-голям възторг предизвика партията на Орлин Цветанов - превъзходен български цигулар, който в последните години неизменно е до примата.

След което Лили извиси такъв глас, че новото “Камино” сякаш отлетя в космоса.

Аплодисментите бяха нестихващи, накрая Лили се принуди да попита зрителите: “И тъй като нямаме резервна песен, коя песен искате да ви изпеем?“.  От залата се чуваха различни гласове. “Хайде разберете се помежду си “, каза тя с чувство за хумор.

Почитателите на „Огнище“ бяха по-гласовити и от сцената отново  прозвуча:

“Чуй как студен, суров

животът край нас крещи.

Виж как с ръце от мраз

ни стяга в обръч…”

Лили изтръгва фразата от душата си, но всъщност изтръгва емоцията от душата на своята  публика. И колкото и да искаш да се скриеш, да си кажеш: какво пък, това е само една песен, факт е, че във всеки концерт, всеки от публиката има своята песен. За едни тази вечер беше “Огнище”, за други “У дома”, за трети “Ветрове”.

И на този концерт Лили не пропусна да изпее хита си  “Присъда”. Текстът е шокиращ и те кара да настръхнеш: “Ще ме осъдите, надявам се, накрая, денят ще бъде слънчев и чудесен. За нищо няма да се оправда - последната ми дума ще е песен…” Това е нейната изповед. Всъщност това може да е изповедта на всеки. В този стих е събрана цялата философия на живота. А Лили я поднесе по един безкомпромисен начин, който в началото те парализира, а после си казваш - а твоята последна дума, коя ще е?

Вечното момиче Лили завърши незабравимата вечер с думите: „Уважаема публика! Не обичам тази дума публика, защото „публика“ е нещо по-далечно. Затова казвам – уважаеми приятели! Благодаря ви от цялото си сърце. Искам пред вас да благодаря на тези прекрасни момичета и момчета и се поклони на всеки от музикантите си.

Аплодисментите обаче не стихваха…

С дълбок поклон Лили отново се обърна към залата: “За мен и за целия ми екип беше невероятен празник и щастие да имаме такава прекрасна публика като вас. Удоволствието беше за всички нас, а може би и за вас! Благодаря ви и искам да ви пожелая много щастие, много успехи и до нови срещи! Благодаря за уважението и за аплодисментите! С много обич!” 

Никой не искаше да свършва тази магия.

Лили беше в прекрасно настроение, в перфектна форма, с подчертано желание да даде всичко от себе си на тази публика, която отказваше да се раздели с нея. 

И магията продължи след концерта.

За Лили Иванова беше организиран изискан бутиков коктейл във фоайето на първи балкон за гостите, за приятели, колеги, журналисти, за хора на изкуството. Политици  дипломати, светила в медицината, архитекти извиха опашка пред нея в желанието си всеки да й изкаже лично възтогра си, да сподели личен миг.

След повече от два часа на сцената, тя се появи в целия си блясък с тесен панталон и сребърни боти, красиво модерно яке на цветя. 

Успя да отдели специално внимание на всеки.

Успя да се срещне специално и с турската посланичка Айлин Секизкьок, пред която изпя известна турска песен. Дипломатката стана в луд възторг, когато Лили й заговори на турски. А Лили, свалила високите токове, едно миньорче с необятно въздействие, грееше в своето щастие. За да ни каже, това, което е записала в дневниците си: ”Мярката на живота е не как сме живели, а какво сме оставили след себе си.”

На концерта бе представената книгата й "Моят личен дневник", която за първи път изважда на показ нейните откровения за живота и философията й, благодарение на която 60 години е на върха.

Едно луксозно издание с много снимки като доказателство за звездния път на една певица феномен, отдадена на музиката и на публиката, на една истинска победителка на времето, която ни влудява със своята приказка за любовта.

И когато накрая я (б.р. Валерия Велева) попитах, доволна ли си, отговорът беше: "Щастлива съм! Човек може да се научи да обича, когато го обичат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай