Какво да ядете най-много в коледните пости

Коледните пости започват от 15 ноември и продължават 40 дни

Какво да ядете най-много в коледните пости | StandartNews.com

Коледните пости започват от 15 ноември и продължават 40 дни. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите може да лишат организма си от важни вещества, а това да доведе до срив на имунната система. За да може хем да спазим традицията, хем да си гарантираме добър имунитет, трябва да увеличим със 150% приема на зеленчуци, съветва специалистката по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.

"Когато предприемаме дълготраен пост, би трябвало да плануваме известно време от дневния си стил на живот, за да се снабдим с максимално разнообразни растителни храни. Не е препоръчително да подложим имунната система на срив", обясни тя пред НоваНюз.

Медикът препоръча да консумираме повече туршии и кисело зеле с ниско осоляване – 1 супена лъжица на 1 литър вода. А може да добавим и 1 коренче джинджифил, хрян, или дюля.

По думите й при диабет и хипертония е необходим баланс между гнилостни и полезни бактерии.

"Витамин D осигурява по-висока имунна защита на организма, той е силен антиоксидант и има силно противовъзпалително действие. Препоръчително е да се приема на капки, да стои на масата. Допустимото количество за деца е 5 капки дневно, но да не се прекалява с количеството", каза Байкова.

Примерното меню, което тя предложи беше на обяд да се консумират някои от следните комбинации от храни: боб и хляб, ориз и грах, нахут и просо или киноа с много зеленчуци и плодове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай