Какви са исканията на КНСБ, за които протестират

Какви са исканията на КНСБ, за които протестират | StandartNews.com

София. Протестът на КНСБ беше с разнообразни искания, които най-общо са за по-добър бюджетен и социален диалог. Преди повече от месец те внесоха списък с пет искания при премиера Пламен Орешарски. Сега от синдиката са подготвили нов списък с предложения, включително и законодателни, които вчера предадоха в парламента, а днес и в Министерския съвет.

Освен това от синдиката настояват бюджета на държавата, който вече беше приет на първо четене от депутатите, да бъде обсъден с тях. Профсъюзът настоява в него да бъде заложено 10% увеличение на заплатите.

"В условията на безпрецедентна обстановка на напрежение и политическо противопоставяне при недостатъчно ефикасен тристраннен диалог, особено на секторно и браншово ниво, борбата за оцеляване и ежедневните проблеми на работещите бяха изтикани на заден план и потулени", се казва в декларацията на синдиката.

Вижте деветте искания на КНСБ.

„Тези искания, които предявява КНСБ, не са нови, те са били предлагани не само на предходното правителство, но и на други преди това. Освен КНСБ, и другият синдикат КТ „Подкрепа" са представили подобни искания", обясни вицепремиерът Даниела Бобева, която прие декларацията в правителствената сграда.

„Ние сме за открит диалог и в този смисъл обсъждаме въпроса на Тристранния съвет. Някои от мерките са залегнали в програмата на сегашното правителство, като например спешно приемане на антимонополно и антикорупционно законодателство", каза още Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай