Какви тайни крие Ноевият ковчег

Китайците са 100% сигурни, че са открили древния кораб

Какви тайни крие Ноевият ковчег | StandartNews.com
  • US разузнавателен самолет, снимал военни бази в СССР, открил "араратската аномалия"
  • Китайците са 100% сигурни, че са открили древния кораб

Днес, когато все по-често американските и европейски медии говорят за поредната световна война, имайки предвид ядрения Армагедон, мнозина се обръщат за помощ към предците. В книгата "Битие" /глави 6-9/ на Стария завет Бог дава подробен инструктаж на Ной за изграждането на голям кораб /ковчег/. С него той ще спаси от Потопа себе си, семейството си и избрани двойки от различните видове животни ("според рода им").

Ной, който е десето поколение потомък на първия човек Адам, е внук на Матушела , най-старият човек в Библията, починал на 969 години в годината на наводнението. Ной живее 350 години след наводнението и умира на 950 години.

В "Битие" се разказва подробно, че ковчегът, направен от гоферово дърво, трябва да бъде наклонен както отвътре, така и отвън. Дължината му е триста лакътя, ширината е 50, а височината е 30.

Според Библията, когато започнал Потопът, в продължение на 40 дни се изсипвал пороен дъжд, а водата се издигала над земята в продължение на 150 дни, след което започнала постепенно да се оттегля. Световният потоп продължава една година и през това време загива всяко живо същество освен тези в "ковчега" на Ной.

Смята се, че той е акостирал в планината Арарат, която сега е в източната част на Турция. Височината й е повече 5 хиляди метра.

Засекретен обект

Изображения на Ноевия ковчег са класифицирани като секретни от тайните служби на ЦРУ, които го откриват на една от скалите на Арарат. Тук си струва да се отбележи, че ако в повечето държави се пазят секретни материали по политически причини, в САЩ всичко е "секретно". Дори нещо, което на нормален човек не би му хрумнало, пише Труд.

Още през 1949 г. се появява тайното досие на ЦРУ, което се състои от пакет снимки на снежния Арарат, наречен "Араратската аномалия". Тези, които са видели снимките, твърдят, че изображенията под ковчега са фантазия на луд. ЦРУ обаче класифицира тези снимки. Но защо?

Тайни полети

Отбелязано е, че снимките са направени от американски разузнавателен самолет, който се издига от територията на Турция и заснема военни бази на територията на Съветския съюз.

Някои в ЦРУ смятат, че тъмните петна на върха на планината са неопровержимо доказателство за една от историите на "Стария завет".

Разузнавателните полети продължават почти цяло десетилетие. Фотографското оборудване се подобрява, едрозърнестите отпечатъци остават в миналото и теолозите от специалните служби виждат все по-ясно останките от Ноевия ковчег на снимките на един от ледниците.

Това "откритие" е доста скандално и непотвърдено. То би породило религиозен и дипломатически скандал, а правителството на САЩ не може да си го позволи. Въпреки че ЦРУ обещава да разсекрети снимките на Арарат, така и не го прави.

Десетилетия по-късно е заснет документален филм, но освен спекулации, не са представени никакви доказателства. И така, темата за класифицираните снимки на "Ноевия ковчег" мигрира от поколение на поколение.

Китайската версия

Масло в огъня наливат и вездесъщите китайци, които казват пред Агенция Франс Прес, че са открили Ноевия ковчег. Според тях останките от "кораба" са намерени на 4000 метра надморска височина на планината Арарат.

Въглеводородният анализ показва, че материалите, от които е направена находката, са произведени преди около 4800 години. Китайците са почти сто процента сигурни, че става дума за ковчега.

Свидетелството на Уилям Тод, който служи във военноморските сили на САЩ и посещава Турция през 1952 г., е едно от най-убедителните доказателства за местоположението на Ноевия ковчег. Пилотът твърди, че докато лети над планината, открива структура, която смята за ковчег.

"Беше правоъгълна лодка. Около десетина метра от конструкцията стърчаха от леда. Дадохме четири или пет копия от снимките на нашия екип", казва тогава Тод. По думите му, той прави снимки на лодката, но всички те не са достъпни до момента.

От архивите на Военноморския фотографски научен център във Вашингтон казват, че "не могат да намерят оригиналните негативи". Така че няма потвърждение на думите на Тод.

И все пак учените са убедени, че е имало Потоп. Друг е въпросът дали е в световен мащаб. Някъде около 5000 г. пр. н. е. в района на Черно море се случва катастрофално наводнение. То е още едно доказателство за митичната потънала Атлантида.

ЦРУ обаче все още не иска да блести с шпионските си умения и действия от времето на Студената война, признавайки за безнаказани полети над Съветския съюз.

След унищожаването на шпионски самолет с ракета земя-въздух, пилотиран от американския пилот Гари Пауърс над СССР на 1 май 1960 г., темата за Ноевия ковчег започва да избледнява и да се забравя.

Три религии признават потопа

Историята за Ной е призната от трите основни религии: християнство, юдаизъм и ислям. Има само едно изключение - в Корана се казва, че ковчегът на пророк Нух (в Библията - Ной) не е акостирал на Арарат, а на планината Джуди в Югоизточна Турция. Но това е подробност.

В началото на 19 век Фридрих Папагал достига върха на планината Арарат. Именно той открива огромен плосък перваз, който може да служи за кей за Ноевия ковчег.

Половин век по-късно англичанинът Джеймс Брус, който се изкачва сам, намира дървена греда на много голяма надморска височина "с очевидни следи от инструменти".

Твърди се, че няколко години по-късно турски изследователи се натъкват на рамката на дървен кораб, стърчащ от ледник. Вестниците по целия свят разгласяват за находката.

През 1916 г. руският пилот Владимир Росковицки, който прелита над Арарат, съобщава, че е видял останките от огромен кораб. Това е докладвано на император Николай II и той дори наредил подготовката на експедиция. Но идва революцията през 1917 г. и дневният ред се променя.

През 1952 г. французинът Фернан Навар, който посвещава почти 20 години от живота си на търсенето на ковчега, казва, че е напълно сигурен, че е открил кораба.

Книгата му, в която се разказва за експедицията, пише: "Намерих Ноевия ковчег". Учените, които изследват предадените им находки, не успяват нито да потвърдят, нито да опровергаят мнението на пътешественика.

Учени от Истанбул разгадават мистерията

В края на миналата година проби, взети от района, където се смята, че е Ноевият ковчег, са донесени в лабораторията на Истанбулския технически университет. След изследването им може да се установи дали в района има следи от Ноевия ковчег или не, съобщава expatguideturkey.com.

Изследователският екип от учени от университета Agri Ibrahim Cecen (AICU) и Истанбулския технически университет (ITU), започна работа в района преди около 2 месеца.

Близо 30 скални и почвени проби са събрани за изследването.

Заместник-ректорът на ITU и декан на минния факултет проф. д-р Мустафа Кумрал каза: "Нашата цел е да уточним дали структурата тук е различна от общата геоложка структура наоколо, или не. За да разкрие това, ще се правят макро и микронаблюдения.

Пробите ще бъдат подложени на химически анализи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай