Какви са водещите тенденции в интериорното осветление през 2020

Подходящото осветление променя атмосферата в дома

Какви са водещите тенденции в интериорното осветление през 2020 | StandartNews.com

Вътрешното осветление е централен аспект от дизайна на всяко жилище. Можете изцяло да промените атмосферата на дома си чрез промяна на вида на осветителните тела, които използвате. Осветлението трябва да отразява функциите и усещането на всяко пространство. Както всяка друга част на интериорния дизайн, дизайнът на осветлението продължава да се променя. Въпреки че 2020 г. вероятно няма да донесе радикални промени в тази сфера, има няколко водещи тенденции, които всеки собственик на жилище ще е любопитен да види.

Златист цвят

Отчита се нарастване на популярността на златистия цвят. Той изглежда чудесно върху осветителните тела както като частично използван, така и като основен тон. Съвременните декори все по-често включват този цвят. Златистото обикновено има меко матово покритие, като същевременно излъчва топлина и елегантност, което го прави подходящо за почти всеки вид интериор.

Индустриален стил с нов прочит

Основата на индустриалния стил са акцентите от метал и дърво, тъмните цветове и грубоватата визия. Съвременното индустриално осветление се различава от това, което до момента познаваме, като придобива много по-мек и изискан характер. Новата стилистика на индустриалното осветление се отличава с разнообразни метални конструкции, по-богати и меки тонове и алтернативени дизайн с характерни фини детайли.

Крушки Винтидж Едисон

Ретро стилът също набира скорост – представяме ви една тенденция, произлизаща от него - крушките Винтидж Едисон, които са изключително популярни сред собствениците на жилища, които обичат винтидж атмосферата. Заоблената форма прави крушките особено подходящи за домашни условия и идеални за зони като дневната и кухнята. Можете да намерите крушки в стил Винтидж Едисон и в LED вариант. Той ще издържи по-дълго и ще консумира по-малко енергия. Ако пък искате автентично ретро изживяване, на пазара все още се предлагат ,,Едисон‘‘ крушки с нажежаема жичка. Предимството на крушките с нажежаема жичка е, че са много по-евтини и максимално се доближават до желаното ретро усещане.

Мид-сенчъри модърн и Ар деко

Мид-сенчъри модърн и Ар деко стиловете са любими на много  интериорни дизайнери от години, но по някаква причина осветителните тела решени в тези стилове не присъстваха в модните тенденции до сега. Те отразяват тенденциите от 20-те до 70-те години на 20 век и се характеризират с изчистени линии, разчупен дизайн и баланс между форма и изкуство.

Големи осветителни тела

С по-обемни осветителни тела лесно се създава така наречения „уау“ ефект и се привлича внимание към осветлението, което изпълняват ролята на декоративен акцент. Големи висящи осветителни тела могат да се използват над кухненския остров, над масата за хранене, във фоайето. Можете да балансирате с по-малки тела около основното голямо тяло, така че да създадете завършен и цялостен вид. Обемист лампион би допълнил дизайн на всеки съвременен хол или спалня

Смарт технологии

Смарт технологиите навлизат активно във всички области на живота, но знаете ли, че те са топ тенденция и при вътрешното и външното осветление на жилища? Вече е възможно да настроите осветителните тела у дома да се включват или изключват в определено време дори когато не сте си вкъщи. Смарт системите могат да се свързват с Alexa, Google Assistant или Siri, за изпълнение на гласови команди. Можете дори да настроите системата си да активира осветлението когато засече по вашите GPS координати, че сте близо до дома си.

Научете повече за осветлението от дигитално списание и магазин GRANDecor.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай