Какви лечебни и магични тайни крие любимото цвете "кученце"

Много пъти природата е намирала начин да ни предупреди, че определени растения са полезни или токсични, придавайки им любопитна форма или цветове

Какви лечебни и магични тайни крие любимото цвете "кученце" | StandartNews.com

Едно от най-разпространените и често срещани градински цветя е лъвската уста, но малко хора днес знаят за странните мистерии, които крие това растение.

Всички играехме като деца с това цвете. Antirrhinum е познато като „лъвска уста“, „кученце“ и други. Натискайки цветчето отстрани, устата се отваря и затваря точно като муцуната на лъв (или кученце). Името очевидно е свързано с формата на цветето, но не само това е странно.

Много по-странен е плодът на това цвете, който има формата на череп. Капсулата, в която се намират семената, изглежда като череп на същество получовек, полудявол или дракон, откъдето идва и английското име на това цвете, а именно „snapdragon“.

Много пъти природата е намирала начин да ни предупреди, че определени растения са полезни или токсични, придавайки им любопитна форма или цветове, които се открояват от другите. Съвсем естествено е това цвете да има и някакви магически свойства, щом природата го е дарила с такива любопитни форми.

Поради приликата си с лъв или дракон, в древността се е смятало, че „устата на лъва“ може да отблъсне злите духове и да се бори с отровата или отровните отвари, използвани от вещиците, пише tribune.

Цвете за младост и красота

Сред лекарствата, използвани при раждане, е отвара от листа на цветето „лъвска уста“, за която се смята, че облекчава родилните болки.

Лъвската уста е цвете, посветено на жените и също се казва, че мистериозният му чар предпазва красивите жени от завистта и враждата на други жени. Ето защо в Англия или Шотландия цветето било носено скрито при гърдите, особено в нощите на новолуние.

Смятало се също, че е цвете, което поддържа младостта и красотата. Изпращането на букет с „лъвска уста“ на млада жена, означавало, че искат да ѝ кажат колко е красива и специална за изпращача.

Не знаем колко ефективни са били любовните талисмани от лъвска уста, но е сигурно, че растението има определени лечебни свойства.

Отварата и чаят от цветовете често се използвали при стомашни болки и възпаления, при рани в устната кухина, при възпалено гърло, а външно за грижа за рани и кожни обриви.

zdrave.to

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай