Как се прави сирене с вкуса на Балкана

Как се прави сирене с вкуса на Балкана | StandartNews.com

Каракачани отглеждат 500 овце и 150 биволи от редки български породи

Семейство Кулови използват стари рецепти за продуктите си

Ако искате да видите как се подсирва сирене и как се кваси мляко по традиционна българска технология, да дегустирате и да си купите вкусни млечни продукти директно от производителя, да научите как се отглеждат редките български породи каракачанска овца и биволи Българска Мурра, непременно трябва да посетите семейната ферма "Под Балкана" в карловското село Васил Левски. Стопанството на семейство Кулови е пример за това как един малък семеен бизнес създава честен поминък за хората, съхранявайки вековната традиция за опазване на уникалното биоразнообразие на Балкана и редките родни породи овце и биволи.

Никола Кулов е потомствен каракачанин. Той е най-малкият от тримата синове на семейство, което живее в карловското село Васил Левски. Откакто се помни, винаги е бил сред овцете. Бащата и дядото на Кулов също са имали огромни стада. Преди 12 лета - през 2003 г., Никола решава да започне малък семеен бизнес с млечни продукти - да произвежда и търгува с овче и биволско кисело мляко и сирене. Така в китното карловско селце се появява фермата "Под Балкана". В нея редом с Никола се трудят неговата съпруга Таня, както и наследниците им - щерката Агора и синът Яни. Братът на Кулов, неговата съпруга и тримата му племенници също дават своя ежедневен принос в семейния бизнес с мляко. С общи усилия фамилия Кулови отглежда и пасе биволите и овцете си и прави кисело мляко и сиренце от млякото им. 19-годишната Агора се занимава предимно с търговията и реализацията на продукцията. Красивата девойка скоро е завършила средното си образование в Карлово и наесен ще замине да учи в чужбина. Дъщерята на Кулов е решила да следва международно право в Англия. 22-годишният му син обаче е плътно до баща си в семейния бизнес. Яни е опора на Кулов във всичко - помага в пашата на животните, в производството на млечните продукти и в превоза им до пазарите. В "Под Балкана" по традиционна рецепта за производство и зреене се прави биволско и овче кисело мляко и сирене от редки български породи животни. Семейство Кулови отглежда 500 каракачански овце - наследници на дивия муфлон, и 150 биволи от породата Българска Мурра. Стадата целогодишно пасат сред природата. Зимните пасища на добитъка са в Средна гора, а през лятото овцете и биволите се извеждат в Стара планина.

Каква е тайната на вкусните им продукти ли? Ами комбинация от уникалните породи на животните, почвите, въздуха, свободното пасищно отглеждане в Национален парк "Централен Балкан" и традиционно производство. Във ферма "Под Балкана" добиват средно 2500 кг мляко от биволи за един доилен период. Като количество е малко, но пък с високо съдържание на ценни хранителни вещества. Мазнините в биволското мляко са 7-9 %, а белтъчините достигат до 4,2 на сто. Високо е съдържанието и на витамини, сред които А, C, E и D. Биволското мляко е ценно и с много доброто съотношение между омега 3 и 6 мастни киселини. Биволите в семейната ферма на Кулови се гледат свободно и пасат край реките Бяла река и Неволя. Малко мляко, но с отлично качество дава и каракачанската овца. За един доилен сезон тя дава около 45 л. Доказано е, че млякото на овцете, отглеждани пасищно, съдържа повече витамини и омега 3 и 6 мастни киселини.

Продават на фермерския пазар в София

От март 2015 г. ферма "Под Балкана" е регистрирана по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за директни продажби. Оттогава семейство Кулови продават продуктите си на новооткрития в София фермерски пазар, на изложения и фестивали, както и на местни ресторанти и къщи за гости. За да представя своите кисело мляко и млечни продукти на пазарите винаги свежи и вкусни, фермерът има хладилна витрина. Кулов издава, че скоро ще си купи и хладилен камион, с който да разнася млечната си продукция. Кило биволско сирене семейството продава за 15 лв., а овчето струва 12 лв. Кофичката кисело мляко пък се харчи за 2,50 лв. По думите на фермера Кулов интересът към продукцията му е огромен и броят на доволните клиенти расте непрекъснато. Преди седмица във ферма "Под Балкана" врати за посетители отвори Демонстрационен център за преработка на мляко и директни продажби на млечни продукти от редките български породи животни, отглеждани в нея. Центърът бе открит по българо-швейцарския проект "За Балкана и хората", който се изпълнява от пет български и четири швейцарски неправителствени организации в девет зони Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина, с участието на Министерство на земеделието и храните. Целта е да се създаде успешен модел, който да покаже, че запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони дава добри резултати за бизнеса, за хората и за природата. Така все повече качествени автентични млечни продукти, съхранили българския вкус и произведени по традиционна технология, ще достигат пряко до потребителите и ще носят добри доходи на малките производители и семейните ферми. Успешен пример за това е именно фермата на Кулови в село Васил Левски.

Оборудваха мандра с пари от Швейцария

От скоро семейството преработва добитото мляко в минимандрата си с ново оборудване, закупено с дарени от Швейцария 16 хил. франка. Посланикът на Швейцария Денис Кнобел, който бе гост на откриването на демонстрационния център преди седмица, посочи, че тези средства са от програмата за разширение с бюджет 76 млн. франка. "16 хил. са малка част от тях, но в нашата страна казваме, че малкото е най-красиво, каквато е и Долината на розите", каза дипломатът. Инвестицията в семейната ферма на Кулов по проекта "За Балкана и хората" досега възлиза на 60 хил. лв. - за мандрата, оборудването и демонстрационния център към нея. "Вече можем да покажем нагледно, че успешен бизнес може да се прави и в защитени територии, а добре опазената природа носи честни приходи на местните хора и ползи за всички ни. Целта ни е създаването на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %", казва д-р Стоилко Апостолов, координатор на "За Балкана и хората" и управител на "Биоселена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай