Как да прогоним скуката от плажа

Как да прогоним скуката от плажа | StandartNews.com

Четене, игри и свалки вършат работа с безотказен успех

Всеки, който протестира срещу жегите, да си припомни как цяла зима е повтарял, че мечтае да бъде лято. Сега то е факт и е задължително да му се насладим на макс. Скуката обаче е настъпателна по всяко време. И е добре да имаме оръжия срещу нея. Ето кои са най-сигурните начини да уплътните времето си на плажа, без да се налага да прибягвате до екстремни спортове, аквапаркове и изобщо занимания, които струват пари.

1. Книгите

Има една противопоказна на добрата литература мания, изразяваща се във въпроса "Кои книги да вземем на плажа". Изглежда е модерно да се мисли, че изведнъж лятото човек внезапно оглупява и се нуждае от нещо "по-леко", което често е синоним на кофти книга със съмнителни качества. Затова тук няма да предложим вездесъщата мъдрост на Хорхе Букай или пък така популярните "50 нюанса сиво". Може обаче да обмислите следните идеи:

- сага

Сага от типа на "Сто години самота", за която 7 дни с книгата в ръка могат да са достатъчни. Човек така или иначе трудно намира време за романи от по няколко стотици страници и ако ги чете през друго време от годината, рискува да ги зареже за достатъчно дълъг момент, че да забрави имената на и без това многото главни герои. Затова е не лоша идея да заложите на голям и класически роман, в който да потънете, както си трябва, и да му отделите повече внимание. Може би добър вариант е "Мидълсекс" на Джефри Юдженидис, която преди години спечели "Пулицър". Книгата проследява историята на герой, успешно пребиваващ и като момче, и като момиче в неразбориите на ХХ век в Америка. А специалистите неведнъж са отсъждали на книгата престижния статут на "модерна класика". Романът е писан цели 10 години и е повече от старателно сътворен шедьовър.

- нова българска литература

Ако двете най-силни български книги в последните години са ви убегнали - "Физика на тъгата" на Георги Господинов и "Възвишение" на Милен Русков, то сега е моментът. Изобщо не ви трябва да се въоръжавате с търпение - напротив, романите са четивни, приятни и веднъж като ги хване човек, не се пускат.

- биография

Ако си падате по историите на известни личности, то отпуската е най-добрият момент, в който можете да навлезете в дълбочина към нечие животоописание. Биографии на любими музиканти, известни политици, писатели и пр. са идеалният вариант за четиво на плажа.

- нещо смешно

"Дванадесетте стола" и "Златният телец", "Параграф 22", "Пътеводител на галактическия стопаджия", разказите на О.Хенри или изобилстващата от качествен хумор колекция от романи на Кърт Вонегът... "Закуска за шампиони" или "Котешка люлка" например могат бързо да ви вземат главата и да превърнат Кърт в един от любимите ви автори.

2. С телефон или таблет

Въпреки че всеки се зарича да не ползва вездесъщия смартфон на морето, от навика все да цъкаш нещо по екрана няма лесно отърване. По-малък екран или таблет, няма значение - винаги може да заложите на няколко типа игри, с които да откарате цели часове на плажа. Ето какви са най-добрите варианти.

- tower defence (Защита с кули)

Това са ония игрички, при които трябва да строиш защитни валове от бойни кули и армия, с които да спираш огромни вълни от всякакви гадини. Серията "Kingdom Rush" е особено популярна както за android, така и за ios; няма да сбъркате, ако си изтеглите някоя игра от поредицата. Стратегическият елемент е толкова интригуващ, че има немалка вероятност да изгубите интерес към морето и той да се прехвърли към сраженията на екрана. Все пак дано не стане така...

- пъзели

Складовете за игри са пълни с всякакви забавни пъзели, които гълтат часове и гонят скуката с голяма успеваемост. Необходимо е онова минимално съсредоточаване, което хем ще държим мозъка ви във форма, хем ще ви попречи да заспите.

- футболни симулации

Това лято ще е бедно от към спортни страсти в сравнение с четните години, когато има или световно, или европейско. Футболните игрички обаче нямат почивка и след като излезе и новата "Fifa 2015", маниаците не спират да разцъкват виртуални мачлета. Ако се залисате по някое от тези гейминг чудеса, не забравяйте да успокоите половинката си, че "аз тука нещо просто си играя". Иначе всички добре знаем, че сте се зарибили на макс.

3. Спортът

Болшинството от хора виждат дълбоко противоречие между двете думи - "спорт" и "почивка". Но никак не е необходимо да ставате от онези ол инклузив типажи, които усилено градят наднормено тегло най-вече по време на почивката си и се движат затруднено в ресторанта на хотела с наистина огромно количество препълнени чинии. Ако не искате да се превърнете в един от тях, пробвайте нещо от изброените.

- джогинг сутрин

Не е задължително да се излежавате до обяд, особено когато знаете, че бягането върху пясъка рано сутрин е едно от най-благотворните върху човешкия организъм занимания. Дори половин час тичане до морето ще ви даде много сили, свежест и ще ви захрани с енергия.

- волейбол

В случай, че сте с голяма компания, два забити в пясъка кола и мрежа между тях са всичко, от което се нуждаете. Плажният волейбол е номер едно, когато става дума за колективно занимание.

- йога

Няма нищо по-здравословно от поглъщането на слънчеви лъчи в комбинация с всякакви протягания и техники от йогата. Най-доброто време за подобни занимания е рано сутринта. Ако успеете пък да навиете часовника за посрещане на изгрева със серия от релаксиращи упражнения, ще спечелите много точки здраве.

4. Флиртът

Флиртът е най-сигурният начин да избягаш от скуката. Плажните свалки със сигурност не са толкова популярни, колкото бяха едно време, но все пак остават традиционен избор. Занаятът "гларус" обаче има неписани правила, от които ще изброим само най-важните.

- по питие

Да почерпиш с питие обекта, привлякъл погледа ви, е безопасен и елегантен начин за контакт. Мента със спрайт, коктейл, бира и изобщо нещо разхлаждащо - това ще ви даде законен шанс за онези първи и най-важни няколко минути разговор, в които ще си проличи дали изобщо нещата могат да станат.

- покана за игра

Няколко души сте, а на съседната хавлиена кърпа стои страхотен екземпляр, който трябва да заговорите. Вместо безумия от рода на "Искаш ли да ти размажа плажното масло" (не, не иска), можете просто да поканите човека отсреща да се включи към някаква колективна игра. Всичко от карти до волейбол става.

- какво четеш

Тук обаче трябва да имате определена подготовка, за да не стане от ония разговори, в които всеки препоръчва на другия някаква книга и после нито един от двамата не я прочита. Ако случайно имате достатъчно познания по книгата, която симпатичния непознат/а разтваря, използвайте ги на момента, за да предизвиквате разговор.

5. Стари класики

Е, да. Всичко е наред, когато наоколо са добрите стари карти, табла и шах. Белотът открай време е български национален спорт и в комбинация с бира, трима приятели и едно такова успокояващо повтаряне на едни и същи тактически лафове са най-добрият начин за релакс. Таблата пък успешно уплътнява онези мъртви часове между 12 и 4 - тогава вместо кожата да влиза в контакт със слънцето, е по-добре заровете да влизат в контакт с дървената дъска. Ако сте от хората, които правилно смятат, че не е задължително по време на почивката да спираш да си тренираш мозъка, шахът със сигурност стои като приятно занимание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай