Как да избягаме от системата

Как да избягаме от системата  | StandartNews.com

"Писна ни да сме колела в чужда машина", казват Мария и Христо, които развиват урбекс туризма у нас

Христо Узунов и Мария Янева непрекъснато чуват за себе си, че са луди, но всъщност не са. Двамата напускат добре уредената работа и живот в София, за да заживеят сред природата - в родопския град Ардино. "Имаме друг тип разбирания за живота. То е свързано с пътувания и повече спокойствие", казва мъжката половина. Ето и тяхната история.

Заедно от деца

Двамата се познават още от съвсем малки. Като деца живеят блок до блок. След това са учили в съседни училища и са имали общ кръг от приятели. Най-накрая така се случило, че работили в една стая. Така се опознали изцяло и се влюбили един в друг. "Привлече го фактът, че ям шкембе чорба", майтапи се Мария.

Бабата и дядото на Христо живеят в Ардино. Ваканциите прекарва там. През всички неработни дни обикаля Родопите. В една от отпуските взима Мария, която също е пленена от района. Всяка свободна секунда се връщат там. Не са планували да напуснат столицата и да заживеят на по-спокойно място. Не могат да дадат точен отговор за решението си. Просто са се изморили от корпоративната среда, напрежението и бързането, които им предлагали медиите, за които са работили. Дали си сметка, че като остареят, искат да се обърнат назад и да си спомнят хубавия си живот. За тях той е изпълнен с пътувания. "Дори да съм най-добрият мениджър, все пак ще трябва да прекарам 5 дни в седмицата в града, а в двата почивни дни мога единствено да се наспя. Искаш да живееш по един начин, а системата ти предлага съвсем друг", казва Христо.

Офис на поляната

В Ардино обаче не са безработни, даже напротив. Двамата изкарват пари на свободна практика и са затрупани от ангажименти. Офисът им е навсякъде, където има лаптоп и интернет. Имат уебсайт за урбекс туризъм. В него разказват в текстове и снимки за индустриални и/или изоставени сгради и съоръжения, които не са за масовия туристически вкус. Обектите им не са особено популярни, което подхранва любопитството им да научават нещо ново. Всъщност сайтът е продължение на друго занимание на Христо. В проекта си "Изоставената България" мъжът запаметявал със своя фотоапарат от машини до цели села, които са оставили своята следа в миналото. Макар да изкарват много по-малко, отколкото в София, двамата са категорични, че не се лишават от нищо съществено. Направили са си сметката, че голяма част от парите заминавали за неща, свързани с работата им в големия град - транспорт, служебни обеди и др. На село е по друг начин. Всяка тяхна разходка се превръща в служебна задача. И двамата се занимават с писане и фотография. Креативни личности са. Вече не се оплакват от стрес, защото хобито си са го превърнали в професия.

Добре дошли в Ардино!

Жителите на малкия град ги приемат с отворени обятия. Младите влюбени са очаровани от спокойното им и културно поведение. Това, което умилява Мария, е, че там хората имат време и си обръщат внимание един на друг. Могат цял час да отделят, за да говорят за истински важните неща от живота. В града това й липсвало. "Всички, които са ни идвали на гости в Ардино, се опитват да се връщат отново и отново", споделя момичето. Единствената им трудности била последната зима. И на двамата им било много студено. Сдобили се с по-голям радиатор и проблемът вече е решен. Не са се отказали от София. От време на време се връщат за поредната им медийна изява. Това им дава повод да погледнат столицата с други очи. Носталгията няма място в тяхната история. И досега продължават да се питат как са живели в нея. Единственото, което липсва на Христо, е кръчма, в която се събирал с приятели на по шкембе чорба. Но намерили неин заместител в Родопите. Заради визитите си в столицата наваксват и с културните мероприятия, които предлага градът.

В Ардино живеят с дядото на Христо в тяхната къща. Симпатичните ексстоличани недоумяват факта, че някои родители определят живота на децата си, като се месят в решенията им от университета до сватбата. Чужда им е и целта на много млади българи - бързото забогатяване. Тяхното верую е, че всеки сам трябва да намери и извърви своя път към успеха.

Вдъхновение от първо лице

Мария написва историята им за новото начало на вече същинския им живот в сайта им. Статията бързо се превръща в изключително популярна. Споделена е от близо 5000 човека. Двамата вдъхновяват още много други съмишленици. Това дава началото на нова рубрика в онлайн медията им. В нея още много хора споделят защо и как са се преместили на село или в по-малък град. Всички истории си приличат по едно - разказвачите им са вече по-щастливи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай