Как спортът помага на момичетата

Физически активните дами показват по-добро поведение и изострено внимание

Как спортът помага на момичетата | StandartNews.com

Момичетата, които активно са спортували в детството си, показват по-добро поведение и изострено внимание в ранна юношеска възраст и това има дългосрочен ефект. Това сочи изследване на канадски учени, съобщават електронното издание „Популярная механика” и БТА.

Това обаче не се отнася до момчетата, установи изследването. За разлика от момичетата, поведението им не се повлиява положително от спортните занимания в детството. Причина за това е, че момчетата и момичетата по различен начин проявяват симптоми на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. В предишни изследвания този факт не е отчитан. В детството момчетата със синдрома са по-импулсивни и подвижни от момичетата и затова е по-вероятно да бъдат подлагани на лечение. Освен това родителите на момчетата са по-склонни да ги подтикват към различни спортове, за да им помогнат. Тази по-бърза диагностика и лечение на момчетата може да намали положителния ефект на спорта. В същото време съществува голяма вероятност синдромът да не бъде забелязан у момичетата.

Изследователите установили, че момичетата, които редовно се занимават със спорт на възраст от шест до десет години, показват по-малко симптоми на синдрома на дефицит на вниманието на възраст от 12 години в сравнение с момичетата, които рядко са спортували в ранна детска възраст. Според учените спортът в ранното детство може да помогне на момичетата да развият важни социални навици, които да ги подготвят за бъдещето и да изиграят ключова роля за техния личен, финансов и икономически успех.

"Знаем, че спортът има и много други преимущества за психическото здраве на всички деца. Но за намаляване на симптомите на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, спортът в детството се оказва по-значим за момичетата", каза съавторът на изследването Линда Хагани от университета на Монреал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай