Как смъртта на Даяна промени съдби

Меган води съдебни дела срещу таблоидите, Кейт се успокоява с пръстена със сапфир

Как смъртта на Даяна промени съдби | StandartNews.com
  • Живея така, както майка ми би искала да живее, заяви Хари когато достигна възрастта, на която майка му загина
  • Меган води съдебни дела срещу таблоидите, Кейт се успокоява с пръстена със сапфир

"Ти какво прави на 31 август 1997 г.?" Този въпрос си задаваха много хора, след като светът замря в потрес от новината за смъртта на принцеса Даяна. Мнозина си припомняха как са разбрали за тъжната вест и каква е била първата им реакция. Сред тях е и 16-годишната Меган Маркъл, която не можеше да знае, че ще се омъжи за принц Хари и ще бъде тормозена от същите таблоиди, които преследваха Даяна буквално до смърт.  През 2020 г. Хари и Маркъл заведоха съдебни дела срещу различни медии, а над съдебната сага се вижда сянката на Даяна. За някои смъртта на любимата принцеса е кулминацията на едно дълго преследване от папараците. В документалния филм на Apple TV+ - "The Me You Can't See", Хари казва: "Когато мисля за майка си, първото нещо, което ми идва на ум, винаги е едно и също: двамата с брат ми сме в колата, завързани с предпазни колани, а майка ми шофира, преследвана от 3-4-5 мотопеда с папараци. Тя не можеше да управлява колата заради сълзите си. Нямаше защита. Едно от чувствата, което винаги се появява, е безпомощността - да си мъж, но да си твърде малък, за да помогнеш на жена - в случая на майка ти. И това се случваше всеки ден. До деня, в който тя умря". След като дълго е мълчал, през последните години малкият син на лейди Ди започна откровено разказа да душевните си страдания. И дори признава, че е започнал да употребява алкохол и наркотици в опит да се справи с мъката. Във филма - копродукция с Опра Уинфри, пред която двамата с Меган дадоха откровено интервю за обтегнатите отношения в кралското семейство, Хари признава, че е имал паник атаки и е започнал терапия преди 4 г., когато осъзнал, че може да загуби Меган, ако не се промени. "Мислех, че семейството ми ще помогне, но всяко питане, молба, предупреждение се посрещаше с пълна тишина или пренебрежение", казва той. И признава, че тези отношения са довели до решението на херцозите на Съсекс да напуснат Великобритания и да се откажат от задълженията си в кралското семейство.Днес, когато Хари е на 36 години - на колкото беше и Ди когато почина - той казва, че живее живота, който Даяна е искала да живее. "Нямам никакво съмнение, че майка ми ще бъде изключително горда с мен. Живея живота, който тя искаше да живее. Тя ми помогна да дойда тук и никога не съм чувствал нейното присъствие по-силно, отколкото през последната година", казва Хари.Всъщност смъртта на Лейди Ди преобърна съдби, отношения и стереотипи. Много от нишките, които са довели до фаталния сблъсък в тунела в Париж, бяха заплетени доста по-късно. Много тайни излязоха наяве, но и още много въпроси не са получили своя отговор.

 

Фаталната нощ

В събота, 30 август 1997 г., Даяна и нейният приятел - египетският милиардер Емад "Доди" Файед, пристигат в Париж след 10-дневно бягство на френската Ривиера. Вечерят в хотел Риц, който е собственост на бащата на Доди - Мохамед Ал-Файед. Няколко минути след полунощ Даяна и Доди напускат хотела и се качват в Мерцедес Бенц, за да пътуват до частния парижки имот на Файед.Въпреки че има ограничение на скоростта от 30 мили, шофьорът Анри Пол влиза в тунела Pont de l'Alma със скорост от 70 мили. Губи контрол над колата и се блъска в стълб насред магистралата. Пол и Файед загиват на място, а Даяна е откарана в болница Пити-Салпетриер. В първите лекарски доклади е записано, че тя има мозъчно сътресение, счупена ръка и рана на бедрото. Но и масивни гръдни наранявания. Лекарите я оперират 2 часа, но не успяват да я спасят.

Последните й думи

В книгата си "Хрониките на Даяна" Тина Браун описва мястото на катастрофата и цитира думите на д-р Фредерик Майлис, който е шофирал през тунела по времето на сблъсъка. "Непрекъснато повтаряше колко много я боли", казва Майлис. Сержант Ксавие Гурмелон, който ръководи спасителния екип, казва пред The Independent: "Последните думи на Даяна бяха: "Боже мой, какво се случи?" Тя обърна глава и видя безжизнения Доди пред себе си, след което погледна към предната седалка, където Анри Пол лежеше мъртъв. Развълнува се, след което отпусна глава и затвори очи".

Причината за смъртта й е рядка травма

През 2019 г. д-р Ричард Шепърд, най-добрият британски съдебен патолог, заключава, че Даяна е починала от травма на вената на белия дроб. "Нейното нараняване е толкова рядко, че през цялата си кариера не съм виждал подобно", пише Шепърд в книгата си "Неестествени причини". Шепърд вярва, че смъртта на Даяна би могла да бъде предотвратена с предпазен колан. "Ако го беше сложила, тя вероятно щеше да се появи на публично място два дни по-късно - с насинено око, може би малко задъхана от счупените ребра и със счупена ръка, но жива", пише Шепърд. Единственият оцелял след катастрофата е британският бодигард на Даяна, Тревър Рийс-Джоунс. Той е бил с предпазен колан.

Какво наистина е причинило инцидента?

Защо Анри Пол, началник на охраната в хотел Ritz и лицензиран шофьор, е загубил толкова драстично контрола над колата? Според изявление на френските власти, дадено в понеделник след катастрофата, в кръвта на Пол е имало алкохол. Според очевидци черният мерцедес е бил преследван от папараци с коли и мотоциклети, които са искали да снимат принцесата и Файед. Допуска се, че светлините са заслепили Пол.И до днес има много конспиративни теории за катастрофата, които споделят  една и съща теза: Това не е случайно.

Бременна ли е била?

Мохамед ал-Файед, бащата на Доди, твърди, че Даяна е била бременна с детето на сина му.Той казва, че принцесата му се е обадила в нощта преди катастрофата, за да му съобщи новината. А няколко седмици по-рано тя е съобщила пред медии за "голяма изненада". Мартин Грегъри обяснява в документалния филм на TLC "Принцеса Даяна: Трагедия или предателство", че Доди планирал да предложи брак на Даяна в нощта на катастрофата. Часове преди това той отишъл при бижутера Репоси, който му показал нов пръстен от колекцията "Кажи ми да". Доди не го купил, но поръчал пръстен за Даяна, доставен в имперския апартамент в хотел "Риц". Според бащата на Доди, възможността бъдещият крал на Англия да има полубрат мюсюлманин е била дълбоко обезпокоителна за кралското семейство. Също като цвета на кожата на малкия Арчи - в интервюто пред Опра Уинфри през март тази година Меган Маркъл се оплака, че е имало расистки намеци от представители на фамилията.По-късно съдебни медици и криминалисти опровергаха бременността на Даяна. Проби от кръвта на принцесата, взети от седалката на автомобила, не са показали следи от хормона на бременността гонадотропин. Което означава, че е много вероятно Даяна да не е била бременна по време на смъртта си. Не е  приемала и противозачатъчни хапчета. Но някои не вярват на резултатите от кръвните тестове. Фактът, че тя е била много скоро след смъртта си частично балсамирана, допълнително засилва съмненията за бременност, тъй като процедурата прави невъзможно да се тества кръвта й.

Кралицата мълчи 5 дни

Двамата синове на Даяна - принц Уилям и принц Хари, на 15 и 12 години, са на почивка в замъка Балморал в Шотландия по време на катастрофата. Там е и баба им Елизабет II. Мнозина намират за странен факта, че кралицата мълчи пет дни, преди да коментира публично смъртта на Даяна. Тя остава с Хари и Уилям в Балморал - може би да ги утеши? Но кралското семейство бе много критикувано, че не обяви веднага национален траур.Няколко дни по-късно Елизабет се обърна към нацията в първото си предаване на живо след войната в Персийския залив през 1991 г. "Всички ние изпитвахме емоции през последните няколко дни. Това, което ви казвам сега като ваша кралица и като баба, го казвам от сърце. Искам да отдам почит на Даяна. Тя беше изключително надарен човек. В добри и лоши моменти никога не загуби способността си да се смее, да вдъхновява другите с топлината и добротата си. Възхищавах се и я уважавах за нейната енергия и ангажираност към другите, особено за отдадеността й към двете си момчета", заяви кралицата. И в нарушение на кралския протокол, което изключително рядко си позволява да прави, кралицата наведе глава, когато ковчегът на Даяна мина покрай нея.

"Бях извън тялото си на погребението"

Даяна бе погребана в Алторп, семейното имение в Нортхемптъншир. Погребението й на 6 септември 1997 г., подобно на сватбата й, беше спектакъл: 2,5 милиарда души гледаха по телевизията последното й шествие. Сред най-запомнящите се снимки са тези на Хари и Уилям, които вървят до ковчега на майка си от Бъкингамския дворец до катедралата на Уестминстър. "Майка ми току-що беше починала и аз трябваше да извървя дълъг път зад ковчега й, заобиколен от хиляди хора, които ме гледаха. Не мисля, че при каквито и да е обстоятелства трябва да се иска това от дете. Това, което си спомням, беше звукът от конските копита, пътят от червени тухли ... сякаш бях извън тялото си и просто вървях, вършейки това, което се очакваше от мен", казва Хари пред Newsweek. "Това беше едно от най-трудните неща, които някога съм правил", споделя и принц Уилям в документален филм на BBC от 2017 г.След смъртта на майка им, на двамата й сина е дадена възможност да вземат за спомен нейни вещи, разказва Пол Бърол, бивш иконом на Лейди Ди. Уилям е пожелал да вземе часовника Cartier, който бащата на Даяна - Спенсър, й е подарил за 21-я й рожден ден. Хари взима годежния пръстен, изработен от 18-каратово бяло злато и 14 диаманта, разположени около 12-каратов син цейлонски сапфир. "Помня как хващах ръката на майка и усещах големия пръстен", споделя той. По-късно, когато Уилям се жени, малкият брат му дава пръстена като заявява, че той трябва да стои на ръката на бъдещата кралица. Наскоро съпругата на Уилям - Кейт, сложи на ръката си пръстена по време на пътуването си в Шотландия. Кралските биографи веднага разчетоха това като белег за напрежение и стрес. Защото синият сапфир пази от депресия и намалява безпокойството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай