Как пандемията промени онлайн потребителите

Кризата събуди у хората усещането, че са граждани на света

Как пандемията промени онлайн потребителите | StandartNews.com

Хората до скоро използваха видеоразговорите основно за връзка с роднини, а не с лекари. В интернет обикновено се пазаруваха дрехи, а не храни. Пандемията обаче промени потребителските навици, съобщиха от Фейсбук, проследявайки основните тенденции, предаде БГНЕС.

Безопасни покупки

Цените и удобството все още са важни, но сега към критериите за избор на супермаркет е добавена и безопасността. Според проучването, 71% от потребителите в САЩ я посочват като ключов фактор при формирането на предпочитанията си. Хората са повече склонни да пазаруват безконтактно чрез приложения и сайтове. Вероятно тази тенденция ще се запази. 40% от потребителите в света планират да продължат да пазаруват през интернет, дори и след края на пандемията.

Домашни занимания за душевно здраве

В периода на пандемията хората започнаха да си търсят занимания, които да им помогнат да преборят стреса и напрежението. Към тях спада и приготвянето на тестени изделия, като потребителите дори измислиха хаштаг #quarantinebaking. Медитацията е друга карантинна тенденция – забелязва се ръст на желаещите да се занимават с йога. С около 39,5% се е увеличил интересът към градинарството. Много хора са открили призванието си в рисуването. Всички тези занимания, освен че отвличат вниманието от проблемите, научиха хората на търпение, каквото е необходимо при приготвянето на домашен хляб. Според експертите от социалната мрежа интересът към дейности, изискващи специално внимание, ще се запази.

Местен бизнес

Заради затварянето на много популярни места хората започнаха да ценят повече местния бизнес – кафенетата и магазините близо до дома, които обединяват жителите на даден район. От февруари до май тази година 23% от потребителите са търсили във Фейсбук местни компании, а различните локални групи са увеличили броя на абонатите си средно с 3,3 пъти.

Глобален поглед върху света

В същото време пандемията събуди у хората усещането, че са граждани на света. Тази идея набираше скорост през последните няколко години, но след затварянето на границите излезе на преден план. В момента потребителите са обезпокоени 1,26 пъти повече от пандемията в световен мащаб, отколкото от своята страна. От януари 2020-а чрез Фейсбук и Инстаграм са направени дарения за над 100 милиона долара за решаването на проблема с Ковид-19.

Поколение Z

През 2020-а 41 % от населението на света е по-младо от 25 години. Навиците на това "поколение Z", като онлайн обучението, отношението към околната среда, необходимостта от повече време за почивка, бяха и преди тема за обсъждане, но интересът към тях се засили по време на пандемията.

Онлайн бизнес

По време на карантината по-възрастните хора откриха подкрепа в онлайн групи. По интернет се излъчваха пряко молитвени служби, а служителите в офисите започнаха да провеждат съвещания с помощта на месинджър. Онлайн общуването стана нещо обичайно и следва да се отчита при правенето на бизнес. 40% от потребителите твърдят, че е по-голяма вероятността да си купят стока или услуга от предприемач, на когото могат да напишат съобщение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай