Как е лекуван Хитлер: Непубликувани писма от неговия лекар

Британският историк Ричард Джей Евънс, специалист по германска история, потвърждава автентичността им

Как е лекуван Хитлер: Непубликувани писма от неговия лекар | StandartNews.com

Швейцарският потомък на един от лекарите на Адолф Хитлер публикува подробности от писма, които показват как той е лекувал нацисткия диктатор от проблеми с гласа, съобщи вестник "Нойес Цюрих цайтунг ам зонтаг", цитиран от news.bg.

Карл Ото фон Айкен, германски специалист по уши, нос и гърло, е лекувал Хитлер няколко пъти в продължение на 10 години от 1935 г., пише вестникът.

Писмата на лекаря до братовчед му са открити от Роберт Дьопген, правнук на фон Ейкен, който ги намерил, когато проучвал семейните архиви за училищен проект. Фон Ейкен умира през 1960 г.

Британският историк Ричард Джей Евънс, специалист по германска история, потвърждава автентичността на непубликуваните писма. Te показват страха на Хитлер от сериозни заболявания, пише вестникът.

"Ако има нещо лошо, задължително трябва да знам", казва Хитлер на лекаря след първата им консултация през май 1935 г., според писмата.

Вестникът твърди, че писмата показват и значението, което Хитлер е придавал на гласа си, който използва в речите си, за да подтиква към подкрепа на своя режим.

В писмата се казва, че една операция за отстраняване на полип е била отложена за след речта, тъй като фон Айкен е посъветвал Хитлер, че трябва да даде почивка на гласа си след процедурата.

В писмата си фон Айкен никога не поставя под съмнение факта, че е лекувал човек, чиито действия са довели до избиването на милиони хора по време на Холокоста и Втората световна война.

Вестникът твърди, че когато след войната руски следователи го питат защо не е убил Хитлер, фон Айкен отговаря: "Аз бях негов лекар, а не негов убиец."

Хитлер се самоубива в бункера си в Берлин през 1945 г., малко преди края на войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай