Как Джон Фрум стана бог за папуасите

Островитяните вярват, че богатството на белите ще пристигне при тях със самолет от САЩ

Как Джон Фрум стана бог за папуасите | StandartNews.com
  • "Подаръци от небето" родиха товарните култове в Меланезия

  • Островитяните вярват, че богатството на белите ще пристигне при тях със самолет от САЩ

Жителите на островите в меланезийската част на Океания в продължение на векове не са знаели за ползите от цивилизацията. Носели дрехи от слама и кожи, ловували и обработвали земята. Всичко се променя през 20-ти век с пристигането на американските военни по време на Втората световна война. Папуасите са поразени от кутии с вещи, провизии и лекарства, падащи от небето под куполи от бяла коприна. Цялото им знание за това чудо се вписва в една дума - "товар", която се произнася от странни непознати, отнемащи им "небесните кутии". Местните народи не могат да обяснят какво се случва и затова създават собствени теории - белите хора просто прихващат даровете на боговете, които всъщност не са предназначени за тях. В цяла Меланезия започват да се появяват т. нар. "товарни култове". Папуасите започват да повтарят действията на чужденците - да строят дървени самолети, да провеждат походи - с надеждата, че така ще предизвикат появата на прекрасните товари. Белите обаче си тръгват, изминават десетилетия, а божественият товар не идва. Постепенно култовете започват да се забравят и днес са останали само няколко дузини такива странни магически и религиозни практики. Фотографът Влад Сохин пътува до остров Тана във Вануату, където е оцелял един от най-известните култове - този към Джон Фрум. Впечатляващите му фотографии са публикувани в "Lenta.ru".

80-годишният Исак Уанг е водач и старейшина в село Ламакара на остров Тана - "столицата" на култа към Джон Фрум. Мъжът има американска военна униформа, подарена от туристи от САЩ, но я носи само на големи празници.

Исак Уанг разказва, че след като на островите дошъл капитан Джеймс Кук, след него пристигнали и християнски мисионери, които забранили на местните да следват традициите на своите предци. "Законът на Тана беше нарушен, вече не можехме да изпълняваме танците си, да вярваме в нашите богове и да пием кава. Мисионерите ни подтискаха докато Джон Фрум не дойде в Тана през 1937 г.", казва той.

Кава е меланезийска наркотична напитка, която се използва само преди залез при абсолютна тишина. Леките наркотични свойства на растението предизвикват състояние на транс, което помага за общуването с духовете на предците.

Джон Фрум става новият месия за островитяните. Той казва на старейшините да се върнат към традициите на своите предци и да спрат да се подчиняват на колониалните закони. Много островитяни все още вярват, че цялото богатство на белите хора един ден ще стигне до Тана със самолет от САЩ, точно както месията им е обещал.  Дали Джон Фрум действително е съществувал или не, е трудно да се каже. Старейшините от село Ламакара описват Фрум като висок, мургав американски морски пехотинец. Смята се, че жителите на Вануату са виждали няколко чернокожи американски войници заедно с белите да се наслаждават на всички предимства на цивилизацията, да пият кока-кола и да носят красиви военни униформи.

"Ако черни като нас са успели да получат "товара", то скоро боговете ще го дадат и на жителите на Тана", мислят островитяните. Името на Джон Фрум най-вероятно идва от "Джон от Америка". Но от пълното "име" са останали само първите две думи - John from.

Заминавайки си от Вануату, Джон Фрум обещал на местните да се върне отново, но не казал точно кога. Възрастните мъже си спомнят датата на заминаване - 15 февруари. Оттогава на този ден се провежда фестивалът на Джон Фрум. "Ние знаем деня, но не знаем точната година на настъпването му, така че винаги трябва да сме готови", казва Исак Уанг.

В ранната сутрин на фестивала той и неговите сътрудници обличат американски военни униформи, дарени от US доброволци преди няколко години. Следва тържествена церемония по издигане на американското знаме, след което аборигените дефилират с бамбукови пистолети като на военен парад. Всички са облечени с дънки, някои изписват с червена маслена боя на гърдите и гърбовете си "САЩ".

Маршовете и танците продължават през целия ден. Последователите на култа към Джон Фрум правят не само "пистолети" от бамбук, но и предмети, които приличат на слушалки на ръководителите на полети, с които след това танцуват. За церемонията на 15 февруари всяка година в селото идват не само хора от целия остров, но и чуждестранни туристи.

Всеки петък членовете на култа провеждат нощна церемония: събрани на главния площад на селото, те пеят ритуални кънтри песни под акомпанимента на китари. Така те хвалят Фрум и неговите каубойски апостоли Джонсън, Чаел, Джими и Джери.

Последователите на товарния култ към Джон Фрум се шегуват със своите съседи, селяните от Яохнанен, които са членове на друг религиозен култ - Движение на принц Филип, херцогът на Единбург. Те смятат Фрум за брат на британския принц, който е по-малко мощен. Но е трудно да се спори, защото техният месия е доста известен човек и приказно богат.

Според легендите принц Филип е син на местни богове, напуснал Тана, за да намери товар в други страни и да го привлече на острова. За целта той се е превъплътил в човешка форма и се е оженил за могъщата кралица на Великобритания. След смъртта на кралицата обаче всички нейни бижута и пари ще отидат при него и той ще донесе богатството на британската корона на жителите на Тана.

Самият принц Филип, без да знае за култа, посети остров Тана през 1974 г. Членовете на движението успяха да го видят отдалеч. Години по-късно херцогът на Единбург им изпрати свой портрет, който и до днес се съхранява от старейшините на селото.

Според някои млади островитяни, товарите всъщност вече са доставени в изобилие за Тана - няколко полета дневно пристигат на местното летище, докарвайки туристи с пари. Жителите на Тана вече са се научили как да печелят от белите хора. Предприемчиви водачи и собственици на минихотели в джунглата отдавна не чакат завръщането на Джон Фрум: за тях култът работи и носи дългоочаквания товар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай