Вместо антибиотик - 10 билки срещу настинка

Хремата остана на втори план, но трябва да внимавате и с нея

Вместо антибиотик - 10 билки срещу настинка | StandartNews.com

За щастие, не всичко е Ковид 19. Има и най-обикновена есенна простуда, която е гарнирана с хрема и кихане като функция на бързата промяна във времето. Как да я неутрализираме?

Все повече се увеличава броят на експертите, които препоръчват антибиотици само в краен случай. Непрекъснато се разработват нови поколения с все по-силно антибактериално действие, което обаче не е довело до намаляване на простудите и грипа. В повечето от случаите инфекциите на горните дихателни пътища се причиняват от вируси, на които антибиотиците не действат. Затова се концентрирайте в укрепване на имунитета. Изследвания показват, че някои билки имат силно имуностимулиращо и противовирусно действие – и тъй като не показват странични ефекти, могат да се прилагат в подължителен период от време.

Ехинацеята е най-известното и най-подробно изследваното природно средство, подсилващо имунитета. Особено е ефективна, когато се приема профилактично, а също и при първите прояви на простуда или грип. Предлага се най-вече под формата на капки – усетите ли, че ви е пипнала настинката, атакувайте веднага 20-25 капки ехинацея три пъти дневно.

Женшен - за полезните му качества се говори отдавна, но силната му страна е, че се справя безотказно с болестотворните микроорганизми.Той е един от най-силните имуностимулатори и отлично противовирусно и дезинфектиращо средство. Препоръчва се да се взема профилактично през есенно-зимния сезон.

Прополис - той е изключително лечебен, не по-малко от меда. Това е вещество в тъмнозелен цвят, почти черен - смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, микроелементи и белтъчини.Прилага под формата на спиртен извлек (най-често 30%) на прополиса, който е известен като клеева тинктура. Това е и сред най-популярните методи, които се ползват при профилактика на простуда и грип. Приемат се около 30 капки дневно, ако пък вече грипът ви е покосил, дозата се удвоява.

Лайката е добре познато и изпитано средство срещу простудни заболявания още от времето на бабите ни. Ценна е заради противовирусните си и антисепнични свойства. Запарката от лайка действа отхрачващо и успокоява болките в гърлото. Добре е да се пие профилактично по една чаша сутрин и вечер, а когато простудата е вече факт, по 5-6 чаши на ден.

Градински чай съдържа витамин С, танини, етерично масло, витамин А, благодарение на които се използва като антисептично и противовъзпалително средство. Профилактично може да се пие два пъти на ден по една чаша, а лечебно 4-5 чаши. Запарката е ефективна за гаргара при зачервено гърло и възпалени сливици.

Липата и бъзовият цвят са от най-приятните и ароматни билки, използвани за отвари и запарки. Освен че укрепват естествената защита на здравия организъм, те оказват и силен лечебен ефект. Най-ценно е тяхното температуропонижаващо и изпотяващо действие.

Не забравяйте да поемате витамин С и чрез цитрусовите плодове, ябълките, шипките, боровинки, касисът и малините.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай