Как да пуснем главата си в отпуск

4 прекрасни варианта за почивка на мозъка

Как да пуснем главата си в отпуск | StandartNews.com
  • Промени в съня и апетита дават знак да се погрижим за психичното здраве
  • 4 прекрасни варианта за почивка на мозъка

 

Ако сме болни, знаем какво да правим - отиваме на доктор, взимаме си болничен, лекуваме се, даваме спокойствие на тялото си и така докато се почувстваме по-добре. Макар да знаем колко важно е да се грижим за психичното си здраве обаче, все не можем да се решим да си вземем и ден отпуск от делата си, за да дадем почивка на главата, да "отпуснем" най-важния орган на нашето тяло - мозъка.

Как да различим проблема?

Много са причините, които обикновено пренебрегваме, а те ни говорят - казват ни, че трябва да отделим поне денонощие за психично здраве. Личните проблеми, влошените взаимоотношения в службата и прегряването в работата са такива често срещани подсказки. Чувстваме се изтощени, претоварени и стресирани, но в името на амбициите си се правим, че не го забелязваме. Оставени без контрол, тези фактори в крайна сметка могат да доведат до напрежение, нещастие и психични проблеми.

Навременното справяне с изпитанията за психичното здраве е важно, ако искаме да предотвратим влошаването му. Ето защо отделянето на ден за ментална почивка е полезен, за да се погрижим за себе си, да се освободим от стреса и, както казват в армията, да се прегрупираме. Затова, ако се чувстваме по-уморени от обикновено, имаме проблеми със съня, промени в апетита или дори се чувстваме по-малко търпеливи от нормалното, това може да е знак, че трябва да си вземем почивен ден от работата, за да се погрижим за психичното си здраве.

И все пак едно предупреждение! Има опасност да превърнем деня за благоденствие на мозъка точно в обратното - натоварването му с мисли за нашите неволи, за нещата, които ни стресират или за нищоправене и мързел. Това няма да помогне...

Как да се възползваме максимално от почивния ден

Най-добрият начин да прекараме деня, посветен на психичното ни здраве, вероятно е в премахване на онова напрежение, онези стрес и натоварване, заради които сме решили да си вземем почивка.

В случай, че сме били претрупани на работното си място и сме били прекалено заети с ежедневните задачи, тогава трябва да прекараме известно време в мисли за това как можем да подобрим баланса между деловия и личния живот, да си измислим организация на съществуването. Сътворяването на такава организация (дори да не я приложим след това!) може да бъде полезно и да ни накара да се почувстваме по-добре. Като сме нещастни в работата си, тогава прекарването на деня в търсене или кандидатстване за друга работа може да е добро решение.

Разбира се това е прекалено крайно. Затова, ако се чувстваме емоционално или психологически изтощени, има други неща, които можем да направим.

Отново деца за малко. Знаем, че креативността е полезна за нас, независимо дали сме или не сме много добри в това, което сме си намислили да сътворим. Няма значение дали става дума за рисуване, пеене, майсторене на нещо у дома или писане на дневник, прекарването на време в творчество помага за облекчаване на напрежението и повишаване на енергийните ни нива.

Това ще ни напомни как сме преодолявали проблемите и сме се учили играейки като дете. Творчеството действа почти по същия стар начин. То може да ни помогне да облекчим стреса и индиректно ни помага да обърнем колата в правилната посока - да махнем от мислите си нещата, които ни притесняват изначално.

Може да се пораздвижим. Доказано е, че упражненията са също толкова ефективни, колкото лекарствата при лечението на много проблеми, свързани с психичното ни благополучие. Всъщност упражненията могат да бъдат толкова полезни за менталната ни кондиция, че често се използват като водещ метод на лечение при хора с умерена депресия. С други думи те са идеални за ежедневието, а особено важни за деня на почивка за нашия мозък.

Няма значение какви упражнения правим. Независимо дали обичаме да бягаме, да отидем на фитнес или аеробика, всяко движение е добро за управление на стреса и за повдигане на настроението. Физическата активност освобождава в тялото онези така важни за мозъка химикали, които ни карат да се чувстваме добре.

Да се пуснем сред природата. Престоят сред природата има неизмеримо успокояващ ефект върху телата и умовете ни - той активира нашата парасимпатикова нервна система, а чрез нея се намаляват нивата на стрес. Можем да опитаме всякакви дейности, но ето една, която е много популярно забавление в Япония. Нарича се "дървесни бани" (подобно на слънчеви бани) и включва тихо ходене сред гората или в парка (но нека има дървета наоколо!), докато се опитваме да се съсредоточим върху тук и сега, и дишаме дълбоко и равномерно. Ако гората не е нашето място обаче, винаги можем да се отдадем на обикновена разходка.

Нека бъде светлина! Да бъдем духовни поне за ден не означава непременно да отидем на църква, освен ако искаме да направим точно това. Някои намират в молитвата или само в запалването на свещ отдушник за своите ежедневни негативни страсти и проблеми. Има обаче и други практики, като например релаксиране, медитация и йога, които са доказано много добри за цялостното ни психическо благополучие. Ако искаме да си доставим допълнително удоволствие, може да опитаме да ги практикуваме на открито, стига времето навън да позволява.

Стратегическото мислене

За да извлечем максимума от деня си за почивка на мозъка, с цялата условност на това определение (тъй като мозъкът ни никога не почива!), нека прекараме известно време и в активно обмисляне на стъпките, които трябва да предприемем, за да подобрим общото си състояние и да се отървем от проблемите, които може би засягат дългосрочно психичното ни здраве на първо място. Може би е най-добре да направим това в началото на почивния ден, за да може да прекараме остатъка от деня в дейност, която ни харесва. Най-важното е да се съсредоточим върху това, което правим, вместо да продължаваме порочния кръг на лутане от безпокойство към тревожност или към страдание. За да постигнем това обаче може да ни трябва малко практика.

Да подарим на себе си един ден почивка, когато чувстваме, че имаме нужда от него е важно. Важно е, за да "инвестираме" активно в себе си, да презаредим батериите и да се справим с проблемите, които ни тревожат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай