Петък,

Как да подготвим кухнята си за Великден

От: Агенция Стандарт -
A
A
A

Великден е само след няколко дни и голямото печене на козунаци, агнета, варене на яйца, боядисване и хаос в кухнята чукат на вратата. Експертите от LG събраха няколко полезни трика, за да остане всичко под контрол и стресът този уикенд да е минимален.

1. Започнете с менюто

Може би е очевидно и всяка година готвите едно и също, но доверете ни се – ще е много по-лесно, ако запишете всичко под формата на меню.

На отделен лист запишете всички съставки, които ще са ви нужни и в какви количества. Последното е много важно, за да не се окаже по средата на готвенето в събота, че ви липса четвърт чаша ориз за дроб сърмата. Разгледайте добре какво имате у дома и направете подробен списък с покупките, които трябва да направите.

2. Никога не е твърде рано за пазар

Великден идва, така че със сигурност не е твърде рано да напазарувате всичко необходимо за празничната трапеза.

Знаете, че преди празника в супермаркетите настъпва хаос, защото всички пазаруват в последния момент, а точно сега това означава безкрайни опашки пред магазина. Спестете си чакането и отидете възможно най-скоро да напазарувате всичко от списъка.

3. Обърнете специално внимание на хладилника

Винаги, когато идва празник, хладилникът е звездата на шоуто. Пълен е с храна, отваря се и затваря повече пъти, от колкото за цяла една седмица в нормални дни. Това води до високи температурни амплитуди и до по-бързото разваляне на продуктите. Затова най-новите хладилници са снабдени с Nature Fresh, а авангардни технологии запазват храната естествено свежа чрез прецизен контрол на температурата. Но ако не разполагате с тях, ето как трябва да постъпите. Първо разхлабете всички видими винтове около вратата, почистете от събралата се мръсотия и затегнете отново. Ако видите ръжда, задължително сменете старите винтове. Поправете хлабави или неравномерни уплътнения на вратите. Изчистете блокираните отвори за фризера. Прочистете отворите за студен въздух. Поставете храната в отделението за прясна храна, за да може студения въздух от фризера да се движи по-свободно. Заменете изгорелите лампи с крушка на уреда и внимавайте тя да е LED – в противен случай се загрява и затруднява още повече изстудяването в хладилника. За да разполагате с повече свободно място в самия хладилник, сложете всички напитки върху лед в охладител.

4. Избрете посудата

Много чинии, купи, тенджери ще се използват за самото готвене - затова изберете сервизa, който искате да извадите на празника тази година, както и всички останали съдове, в които смятате да сервирате. Измийте ги добре и ги оставете настрана, за да са готови за неделния обяд. Така ще видите и дали ви липсва нещо, което да купите при пазара за храна.

И още нещо - наточете ножовете. Ще има много рязане, докато готвите за празничната трапеза, затова бъдете готови с остри и добре поддържани „средства“.

5. Забавлявайте се

Важно е трапезата да е красива и вкусна, да има снимки за Инстаграм, но най-важно е времето, прекарано със семейството. Затова не се стресирайте, ако нещо не върви по план, а се насладете на тези дни на спокойствие у дома - излизайте на терасата, играйте семейни игри и бъдете заедно.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички