Как Азис печели първата си заплата

Васко Боянов бил на 10, когато започнал да разхожда кучета за пари

Как Азис печели първата си заплата | StandartNews.com

„Аз ще бъда човекът, разпознал най-много звезди!“, каза Азис преди старта на „Маскираният певец“ и се хвърли да изпълнява обещанието си, въпреки че някои „фенове“ го низгверваха заради напористите му изпълнения извън сцената. Шапката му обаче никак не се накриви от тази работа. Припомняме ви някои от най-интересните факти в живота и кариерата на Васил Боянов Троянов.   

  1. Той е циганин с гръцка и еврейска кръв. Твърди, че е роден в Сливенския затвор, но роднините му отричат тази версия. Баща му е от квартал „Факултета” – от род на музиканти. Майка му е от фамимия, която обича  златото и парите. Бъдещите родители на певеца са първите Ромео и Жулиета от местното ромско общество. Тя е вироглава и упорита, а любовта е най-важното в живота й.    
  2. Като малък го обличат с дрехи от Червен кръст.
  3. Децата обръщат гръб на Васко и той започва да мечтае за друг образ – рус със сини очи. В пети клас напуска училището. Бащата на бъдещия артист открива таланта му, докато пее и танцува, имитирайки индийките от сериалите. Най-важният съвет от майка му е: „Ако видиш затворена врата, почукай - може и да ти отворят. В противен случай няма да знаеш отговора“.
  4. Семейството се храни с продукти, които супермаркетите изхвърлят.
  5. Започва да работи на 10 – разхожда кучета и разнася рекламни брошури. Околните му обещават, че ще стане клошар.  
  6. Певецът избира за свой псевдоним името на главен герой в турски филм.
  7. Определя първия си албум „Нокът“ като „пълна боза“.
  8. През февруари на 2000 година снима клип на песента „Еротик“ от предстоящия му втори албум  „Мъжете също плачат“ – там за първи път се появява с грим, изсветлена коса и кичури.
  9. През лятото на 2001-а заминава за Милано, за да пее на концерт по случай рождения ден на радио „Популаре“. В рекламата го анонсират като „Балканската Мадона“. 8000 изпадат в еуфория на шоуто му на закрит стадион.
  10. В книгата „Аз, Азис“ разказва пикантни подробности за личния си живот.
  11. През октомври на 2004-а тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов сваля билборд на Азис срещу паметника на Левски. На него певецът рекламира новото си парче „Как боли“ с разголени задни части.
  12. През октомври на 2007-а се изявява като водещ на „Вечерното шоу на Азис“ по TV2.
  13. На 21 септември 2011-а става главно действащо лице в руско комедийно шоу, което се излъчва по телевизия ТНТ и клипът му на „Мразиш“ се нарежда сред най-гледаните от руските зрители в Интернет. 
  14.  „Хабиби“ на Азис е най-въртяната българска песен в онлайн платформата Ютюб и има над 96 милиона гледания. През 2016-а влиза в класацията на списание "Ню Йорк таймс", наречена „25 песни, които ни показват на къде върви музиката в света“. Българският изпълнител се нарежда след Кендрик Ламар, Чарли Път, Джъстин Бийбър, Риана, Coldplay, Питбул и Лайнъл Ричи.
  15. Видеото към песента му „Сен Тропе“ има над 40 000 000 гледания.
  16. Кейти Пери, която е една от големите звезди на световната сцена, представя на феновете си видеото към „Хоп“ на Азис.
  17. През 2015-а е най-търсената българска знаменитост в „Гугъл“.
  18. През юни на 2020-а „Дойче веле“ пуска статията „Хомосексуални артисти в Югоизточна Европа: между конвенции, църква и клишета“, като един от главните герои в нея е кралят на поп фолка Азис, описан като „български ром и гей“.
  19. Докато го играе жена, ползва 60 чифта мигли.
  20. Знае всички песни на ФСБ, „Трамвай номер 5“, Лили Иванова, „Сигнал“ и другите динозаври в БГ естрадата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай