Как аматьор откри част от короната на Хенри VIII

Кевин Дъкет сложи край на 400-годишна мистерия, когато изкопа фигурата от злато в поле в Нортхемптъншир

Как аматьор откри част от короната на Хенри VIII | StandartNews.com

Отдавна изгубеното парче от инкрустираната с бижута корона на монарха от династията на Тюдорите Хенри Осми  е намерено от аматьор с металотърсач, съобщи "Сън".

Сега парчето се намира в Британския музей и може да струва £ 2 милиона.

Експертите казват, че находката е една от най-значимите, открита  от любител.

Когато го открил, 49-годишният Кевин Дъкет си помислил, че е смачкано фолио.

„Бях там около 20 минути и не намерих нищо. „Тогава получих много силен положителен сигнал от моя детектор и започнах да копая, преди да забележа нещо. Беше встрани от дупката само на няколко сантиметра надолу. Внимателно го извадих и по цвета и теглото му разбрах, че е злато. Отстраних почвата и седнах изумен. Усетих прилив на адреналин и вълнение. Държах нещо, което изглеждаше като тежко злато и емайлирана фигурка“, разказма мъжът.

Историците са имали опасения, че реликвата е загубена завинаги, когато Оливър Кромуел премахва монархията през 1649 г. и обезглавява Чарлз I.

Кевин отнася находката си у дома, изчиства я. Той е убеден, че откритата фигурка е на Хенри VI, по-късно провъзгласен за светец.

Случайно беше прочел статия, в която подробно се описва как Хенри VIII променя короната си по време на 36-годишното си управление.

Той премахва фигурите на Христос и ги заменя с трима свети крале на Англия: Свети Едмънд, Едуард Изповедник и Хенри VI.

Хенри Осми носи короната по време на коронацията си през 1509 г. и когато се жени за Ан Кливс, четвъртата от шестте сму съпруги,, през 1540 г.

По-късно тя е използвана при коронациите на децата му Едуард, Мери и Елизабет, а след това и на Джеймс I и Чарлз I.

Чарлз I е с короната на портрет от 1631 г., нарисуван от художника Даниел Майтънс.

Чарлз бяха от Кромуел след битката при Несеби през 1645 г. и измина пътя, където Кевин откри своето съкровище.

Възможно ефигурката  да се е откъснала, когато Чарлз е избягал, или да я е заровил, за да я спаси от Кромуел.

През 2012 г. експерти от Историческите кралски дворци използваха картината Mytens, за да създадат копие на короната и да я изложат в двореца Хамптън Корт.

Кевин казва: „Бях виждал репликата в YouTube и малките фигури, но не можех да бъда сигурен.

Насочих се към двореца, за да разбера. Никога няма да забравя огромното вълнение, когато се приближих до Голямата зала, където репликата седеше в целия си блясък. Влязох в стаята и еднояйчният близнак на моята фигурка се взираше точно в мен."

Кевин, който е любител - търсач на съкровища от 20 години, казва: „Много съм горд за откритието си, за да може светът да се наслаждава и да го изучава. Хенри VIII е един от най-емблематичните крале на Великобритания.“

Луси Уорсли, главен куратор в Историческия кралски двоерц, каза: „Страхотна новина е, че след векове тази малка златна фигура е разкрита за пореден път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай