Кафенетата в хотели със столчета за деца

Кафенетата в хотели със столчета за деца | StandartNews.com

Кошница с храна или питиета трябва да чака гостите в петзвездните места за настаняване

Кафе-сладкарниците и ресторантите в хотелите задължително ще трябва да са оборудвани с детски столчета. При това изискването ще важи не са само за луксозните места за настаняване, а за всички хотели, които са с три и повече звезди. Това е записано в нова наредба за категоризация на хотелите и заведенията за хранене, пусната от Министерството на туризма за обществено обсъждане. Ако ресторантът е към хотел 5 звезди, вината трябва да се предлагат от сомелиер, предвижда наредбата. Белите и пенливи вина трябва да се сервират в шампаниера, освен ако заведението не е от типа "ол инклузив" с шведска маса. А салфетките в заведенията към хотели трябва да са от качествен плат. В наредбата е записано, че сервитьорът задължително трябва да сервира от табла, при това от дясната страна на клиента и с дясна ръка. Дали ако ви подаде напитката с лявата ръка ще бъде глобен и кой ще следи за обслужването не е ясно, тъй като към момента няма туристическа полиция. На всяка маса в ресторанта към хотели от 3 до 5 звезди е задължително да има цвете, като в наредбата не е уточнено дали трябва да е живо или изкуствено.

Наредбата задължава гостите в петзвездните хотели да бъдат посрещани с безплатни комплименти за добре дошъл. Те могат да бъдат храна, напитки, фруктиера с плодове, свежи цветя, вино или др. Като към тях трябва да има задължително лично подписана картичка от управителя или собственика на хотела.

Барманите с 3 години стаж

Барманите, които работя в заведения към хотели и други места за настаняване, трябва да имат професионално образование или 3 години стаж. За стаж се приема работа в дружество, вписано в Националния регистър или в сферата на услугите в туризма. Това пише в нова наредба за категоризация на хотелите и заведенията за хранене, пусната за обществено обсъждане. Освен това барманите трябва да владеят и поне два чужди езика и да докажат това със сертификат от курсове или образование. Наредбата слага край и на засуканите хостеси. За да те назначат за салонен управител, вече задължително ще се изисква висше образование и три години стаж плюс владеене на чужд език. За да си консиерж в хотел, да приемаш багаж и даваш информация за курорта и хотела, също ще ти трябва висше образование и два езика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай