Качват Балканската война в нета

Цецка Цачева открива изложба, посветена на 100-годишнината от събитието

Качват Балканската война в нета | StandartNews.com

София. Снимки и документи от Балканската война ще обиколят глобалната мрежа. По случай 100-годишнината от събитието Държавна агенция "Архиви" представя в 11 часа днес новата дигиталната колекция "Загиналите военнослужещи в балканските войни (1912–1913)".

Сайтът е изграден по документи от Държавния военноисторически архив и предоставя информация и снимки за 48 000 български военнослужещи. Новата търсачка http://www.archives.bg/balkanwars/ дава уникална възможност на стотиците хиляди наследници на загиналите да установят лобните места на предците си и да научат повече за своята родова и национална история.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева пък ще открие национална изложба, свързана със 100-годишнината, от 11 часа в Националния военноисторически музей. Темата  на експозицията е "13 март 1913. Одрин – прокоба или илюзия". Една от целите на изложбата е да даде визуална представа за Одринската крепост и да припомни изпитанията, лишенията и усилията на българските войски при щурма й. Нетрадиционният подход дава възможност за по-голяма комуникация с публиката.

Програмата на Националния военноисторически музей за отбелязване 100-годишнината от Балканските войни включва участие в изложба за бойния път на 10-и пехотен родопски полк в Регионален исторически музей – Хасково, и три гостуващи самостоятелни изложби. Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик" пък представят Юбилеен електронен албум "Сто години от Балканската война". Събитието ще се състои от 14 часа в Музикалната зала на Централния военен клуб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай