Кабинетът предложи Неделчо Беронов за „Стара планина"

Кабинетът предложи Неделчо Беронов за „Стара планина" | StandartNews.com

София. Правителството предлага на президента Росен Плевнелиев да удостои бившия конституционен съдия Неделчо Беронов с орден "Стара планина" първа степен, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предложението се прави заради заслугите му за укрепване на демократичните институции в България и защитата правата на човека, за особено значимия му принос за развитието на демократичните процеси в страната и за цялостната му професионална, научна, преподавателска и обществена дейност.

Неделчо Беронов е юрист с над 50-годишна практика. В периода 1954 - 1997 г. е арбитър и главен арбитър в държавния арбитраж в Стара Загора, Сливен и Варна и в Арбитражния съд при БТПП.

Бил е преподавател по гражданско и облигационно право. Има много публикации в юридически издания. След промените през 1989 г. се включва в политическия живот на България и през 1997 г. е избран за народен представител от ОДС в 38-ото Народно събрание. От есента на същата година е член на Конституционния съд, избран с безпрецедентно единодушие от парламентарната квота, а от октомври 2003 г. е негов председател с тригодишен мандат.

Участва като независим кандидат на президентските избори през 2006 г., подкрепен от четири десни партии.

„Беронов има съществен принос за укрепване на демократичните институции и демократичните процеси у нас, за утвърждаването на България като правова държава, за развитието на правните неправителствени организации", се казва в предложението на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай