Извеждат в защитени жилища 608 малчугани с увреждания

Извеждат в защитени жилища 608 малчугани с увреждания  | StandartNews.com

София. До две години в специализираните домове за деца с увреждания няма да остане нито един сирак. Това става възможно благодарение на последните 8 договора с общини на стойност 19,5 млн. лв, в които има подобни институции, за социализация на малчуганите над 3 г. и извеждането им в защитени домове и центрове от семеен тип. Подписите си под тях сложиха ръководителят на програмата, финансирана с евросредства Деница Николова и кметове.

Срокът на контрактите, в които трябва да бъдат изградени бъдещите домове на малчуганите, детски площадки и съпътстващата към тях инфраструктура е 24 месеца. Така общо по програмата за извеждане на децата от институциите са сключени 62 договора на обща стойност 103,5 млн. евро. Отделно са предвидени 10 млн. лв. на здравното министерство за изграждането на 9 заведения за помощ на родилките в затруднение и превенция на изоставянето на бебета, обясни Николова.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров сподели с какво недоверие от страна на обществото са се сблъскали при стартиране на проекта и подчерта, че за да е успешна деинституционализацията е нужна и подкрепата на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай