Неделя,

Изследване: Срещите с приятелки са полезни за здравето

От: Стандарт -
214
Изследване: Срещите с приятелки са полезни за здравето
A
A
A

Ново изследване прави заключението, че здравето на жените се подобрява, ако се срещат с приятелки поне два пъти седмично. Проучването е на специалисти от Оксфорд, а лидерът му - психологът Робин Дънбар, категорично твърди, че общото здраве и настроение на жените се подобрява, когато се видят с приятелки и заедно "правят неща". Според проучването, списъкът с "нещата" включва: пиене на бира, клюкарстване и обсъждане на техните конкурентки (перфектната тема). Правенето на тези "неща" карало жените да се социализират, пийват и да се смеят заедно.Здравословните ефекти включвали по-бързо възстановяване от заболявания, по-силна имунна система, намаляване на тревожността и увеличаване на великодушието, като всичко това карало жените да се чувстват по-добре.Изследователите отбелязват, че само 2 от 5 жени могат действително да излязат с приятелките си веднъж седмично и дори по-рядко, ако имат семейство, за което да се грижат.

Според проучването, жените общуват най-добре като правят смешни коментари, шегуват се и говорят за неща, които ги карат да се смеят, но и броят на участниците в разговора също има значение. Оптималната група за най-добър ефект била от четири приятелки, защото повече хора означавало по-малка вероятност на всички да са им забавни едни и същи неща.

"Изследването показва, че жените в по-голяма степен от мъжете имат нужда да поддържат приятелствата си, така повишават нивата си на окситоцин и серотонин", казва докторът по психология Алиша Ръби Баш. "Укрепването на тези връзки става още по-важно за нас с възрастта. Ставаме по-заети, имаме повече отговорности, а когато се виждаме с приятелки, можем да бъдем себе си без излишни натоварвания", казва д-р Баш.

Е, сега имате перфектното извинение да го правите по-често, пише creativehealthyfamily.com, цитирана от manager.bg

 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com