Изпратихме Тракийското златно съкровище за Русия

Показват пет златни съкровища на уникална изложба в Москва

Изпратихме Тракийското златно съкровище за Русия | StandartNews.com

София. Изпратихме Тракийското златно съкровище за Русия. В 07, 30 часа тази сутрин ценностите бяха изкарани от Националния исторически музей (НИМ) в столицата под засилено полицейско присъствие. Специализираните части на МВР съпроводиха съкровището до летището. При транспортирането присъства и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който обясни, че има държавна гаранция за гостуването на експонатите в Москва.

Изложбата в Москва, в която ще участва Тракийското златно съкровище, е една от най-скъпите в света. Нашите ценности ще бъдат изложени на 30 септември, на метри от Кремъл. Това е важно събитие за историческия музей, защото подобно нещо не се е случвало от 1987 година. ОТ НИМ уточняват, че на изложбата ще има нови и непоказвани досега експонати.

Пет тракийски съкровища от България - Панагюрското, Боровското, предметите от Златиница-Маломирово край Ямбол, част от Рогозенското съкровище и Летнишкото ще бъдат показани на руснаците.

Правителството на Русия е отпуснало 9 млн. Рубли или 405 900 лв. за организацията на предстоящата изложба. Една част от парите ще бъдат върнати като наем в българските музеи. Освен съкровища от НИМ свои експонати изпращат още археологическия музей в Пловдив, и историческите музеи във Враца, Русе и Ловеч – или общо 317 реликви.

Около 100-страничен каталог с всички експонати ще бъде отпечатан за изложбата, обясняват от НИМ и уточняват, че шестима български експерти ще придружат изложбата. Трима са от столичния музей, а другите са от фондация "Тракия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай