Изпратиха Бочаров с пролетни цветя

Изпратиха Бочаров  с пролетни цветя  | StandartNews.com

Журналисти, общественици и близки се поклониха пред доайена на българската журналистика

"Готов съм за оня свят. Е, разбира се, че още ми се живее, но се опитвам да не мисля за края! Иска ми се, когато един ден бъда повикан там горе, да си отида без болка, а с усмивка." Това казва в интервю приживе големият Петко Бочаров. Доайенът на българската журналистика си отиде на 97 години на 2 март. Близо стотина журналисти, актьори, певци, композитори, близки и обикновени граждани се простиха вчера с човека, "преживял три Българии". Поклонението пред тленните му останки се състоя в столичната църква "Свети Седмочисленици". Екипът на "Стандарт" не забеляза нито един политик, представител на парламента или високопоставен държавен служител. Последно сбогом с легендарния журналист си взеха Димитри Иванов, Даниела Кънева, Георги Лозанов, Валерия Велева, Любен Дилов-син, Атанас Семов, Дончо Папазов, Божана Апостолова, композиторът Стефан Димитров, част от екипа на "Комиците" - Евтим Милошев и Любо Нейков, режисьорът проф. Енчо Халачев и др. "Единственият жив чичо, който имах доскоро. Така че много добре го познавам. Беше прекрасен човек, много ерудиран, той даже е една година по-възрастен от баща ми, който от доста години не е на този свят. Да се надяваме, че сега са заедно на едно по-добро място", изплака Кирил Маричков. Шефът на БТА Максим Минчев поднесе голям венец от името на агенцията, където е преминала по-голяма част от професионалния път на Бочаров. "По ми е лесно да говоря за живия Петко и все пак искам да кажа, че хора като него са символ за българската журналистика", каза Минчев.

"Казваше неща, които невинаги са в съзвучие с общия обществен тон, но винаги имаха много силен резонанс. Запомнила съм го с огромния му ангажимент към България", заяви на прощаване журналистката Валерия Велева. Композиторът Стефан Димитров не скриваше скръбта си. "Петко Бочаров бе един великолепен човек, до последно - с акъла си и много ерудиран. Всичко, което казваше до последно, беше много важно. Беше живял в различни периоди на България и даваше много обективна оценка на случващото се в държавата. Виждахме се в един кръг "11" - лятото ходехме на морето и там сме си говорили толкова интересни неща, които никога няма да забравя. Остави следа в журналистиката, беше прекрасен човек със своя достоен живот от 97 г.", посочи музикантът.

"Весел и усмихнат човек, прагматичен, но с голямо чувство за хумор, с огромни познания и постоянен интерес към процесите в обществото, изключително силен, "натурален" българин - такъв е Петко Бочаров за режисьора проф. Любомир Халачев. "Макар че, както сам казваше, е живял е в три Българии, това не му повлия на мирогледа", посочи Халачев. Според актьора Светослав Пеев Бочаров винаги вървял малко преди всички останали и давал диагноза за положението в държавата. Любен Дилов-син заяви, че не познава друг човек, на когото така да не му пукаше дали ще нарани нечии чувства, дали ще наруши тактичността. "Просто говореше това, което мисли", обобщи Дилов-син. "Малко са хората, които човек така лесно може да запомни като Петко. Защото той бе човек, който успя да живее в хармония с другите и със света и да не си губи земния живот - нещо, което много от днешните българи не правим. Така че той притежаваше генетична мъдрост, прозрение и висока интелигентност - той остава с нас и в нас - в душите и мислите ни", спомена го с добро и неговата бивша колежка от БНТ Даниела Кънева. Семейната приятелка на Бочаров Калина Наумова сподели, че най-хубавите й моменти са били на неговата вила, разговорите, които са водили "и които са ни обогатявали - до последно имаше бистър ум".

Ковчегът на Петко Бочаров бе отрупан предимно с пролетни цветя. Съболезнования приемаше неговата съпруга Теодора. Сред опечалените бе и внукът на големия журналист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай