Четвъртък,

Изпращаме пожарникари в Кипър

От: Администратор -
A
A
A

Трети ден островната държава не може да се справи със стихията

Наземен модул от български пожарникари е в готовност да замине при необходимост за Кипър, съобщиха от МВР. По линия на Механизма за гражданска защита на ЕС е постъпило официално искане за предоставяне само на летателна техника. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, е проведен разговор с представители на Кипърската гражданска отбрана и е предложена помощта, която страната ни може да окаже.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е информирана за тежката пожарна обстановка в северозападната част на Кипър. Данните за ситуацията се получават и обобщават непрекъснато в оперативния дежурен център.

В Кипър пожари бушуват от неделя в района на Никозия, а властите се борят със стихията на три места - при Спилия, Канавия и Агия Ирини.

Един пожарникар загина докато се опитвал да потушава масивните горски пожари, а още един е пострадал, след като пожарната кола се обърнала.

Израел и Гърция изпратиха военни хеликоптери, които да помагат за овладяване на стихията.

Пожарната обстановка в България в момента е „динамична и сравнително спокойна." Българските огнеборци реагират средно на над 140 сигнала за произшествия на денонощие. От началото на година са потушени близо 10 хиляди пожара, при които са загинали 65 души, а други 131 са пострадали. Непосредствено при инциденти от пожарните екипи са спасени 340 души

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички