Изложба за Независимостта във военноисторическия музей

До 30 ноември могат да се видят оръжия, документи и спомени от паметното събитие

Изложба за Независимостта във военноисторическия музей | StandartNews.com

София. Националният военноисторически музей отбелязва 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта с изложбата „И въздигнаха България в Царство", която ще бъде открита от министъра на отбраната Ангел Найденов на 20 септември (петък) от 10.30 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Изложбата пресъздава духа на времето и възкресява паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. Актът на Независимостта е тълкуван не като исторически миг, а като процес на обществено-политическо и икономическо развитие на нацията и държавността. Повече от десетилетие няколко български правителства водят политика, наредила страната ни сред най-бързо развиващите се в Европа. Всички те гледат на решаването на въпроса за българската независимост като на основен приоритет, различавайки се единствено във вижданията си за начина на нейното осъществяване и подходящото време, обясниха организаторите.

Акцент в изложбата е развитието и модернизацията на Българската армия като гарант на самостоятелна външна политика. Показани са новите модели пушки и карабини „Манлихер", пистолети „Люгер", артилерийска, свързочна и инженерна материална част.

Участието на Българската армия в процеса на обявяване на Независимостта е представено многопосочно, не само чрез мобилизацията на 8-а пехотна тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция, но и чрез приноса на плеяда висши офицери – дипломатически агенти на България (полк. Христофор Хесапчиев, ген.-майор Никифор Никифоров) и военни аташета в европейски държави (подполк. Константин Жостов, майор Христо Бурмов). Изложени са лични вещи на цар Фердинанд I, военния министър ген.-лейт. Данаил Николаев, командири на частите от състава на тунджанската дивизия. Показано е участието на полковете, квартируващи в старопрестолния град Търново – 18-и пехотен етърски и 20-и пехотен добруджански полк.

Атмосферата на паметните дни оживява чрез спомените на министрите от кабинета на Александър Малинов и публикации в тогавашния печат. Специално за изложбата наследниците на министрите Михаил Такев и ген.-майор Стефан Паприков предоставят техни лични вещи, а Симеон Сакскобургготски – орден, с който княз Фердинанд І е бил по време на самото провъзгласяване на Независимостта.

Изложбата е интерактивна – посетителят се пренася в старата българска столица Търново, за да чуе гръмкия глас на глашатая и бодрия звук на барабана, оповестяващи радостната вест, или в двореца, когато тържествено се отбелязва годишнината от историческия акт с учредяването на най-високото отличие на Царство България – ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий". За първи път и само в деня на откриването могат да се видят всички степени на отличието, притежавани единствено от Националния военноисторически музей – Голямото огърлие (прерогатив на владетеля), Малкото огърлие и Големия кръст.

Изложбата ще продължи до 30 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай