Излагат бронзовата глава на Севт ІІІ в Лувъра

Излагат бронзовата глава на Севт ІІІ в Лувъра | StandartNews.com


Стара Загора. Бронзовата глава на Севт ІІІ, златният венец и другите находки, открити в гробницата на тракийския вледетел от покойния д-р Георги Китов, ще бъдат показани в парижкия Лувър. Те  ще бъдат един от акцентите на изложбата на тракийски съкровища от България, планирана за пролетта на 2014 година. Новината за престижното гостуване в Меката на европейското изкустово стана известна на кръгла маса на траколозите в Казанлък на старта на традиционните празници в Долината на царете в петък.

В официално писмо до културни министър Вежди Рашидов президентът на Лувъра Анри Лоарет е потвърдил ангажимента на световния музей и е съобщил, че подготовката за гостуването на българските съкровища е много напреднала.
„Бихме желали да представим селекция от ярки и знакови произведения, свидетелстващи за връзките на Траките с други цивилизации и най-вече с елинската цивилизация. Експонирането на главата на Севт ІІІ и на богатия материал, открит в неговата гробница, ще бъде един от акцентите на тази експозиция,” отбелязва в писмото си шефът на Лувъра Лоарет. За да се отдаде заслуженото внимчание на този проект, за експозицията щяла да бъде осигурена една от великолепните зали, наречена „La salle des Sept Cheminées“ (Залата на седемте камини) в самия център на музея. От Отдела за гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра предлагали в експозицията с тракийски съкровища да бъдат включени общо 145 артефакти.

 Междувременно 20-годишнаната на проучванията в Долината на тракийските вледетели бе отбелязан с ретроспективна изложба в казанлъшкия музей «Искра». Тя бе открита на също на старта на тракийскити празници в петък. "За 6-те години проучвания в Казанлъшко експедиция "ТЕМП" е открила общо 1682 ценни находки – от различен материал и с различна стойност", съобщи съпругата на покойния д-р Георги Китов, Диана Димитрова, която продължава неговата мисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Цецо
Коментирай