Сряда,

Изчезва едно от най-странните растения в света

От: СТАНДАРТ -
Изчезва едно от най-странните растения в света
A
A
A

Едно от най-странните растения в света изчезва. Това са кремъчните водорасли Aegagropila linnaei - пухкави зелени топки с големина на зелки. Те са сред най-необичайните растения на планетата, пише National Geographic. Доскоро живописното исландско езеро Миватн е изобилствало от колониите на тези изключително редки сладководни водорасли. Мястото, което е и едно от най- важните местообитания на водни птици, е разполагало с подходящите фактори за растежа на „езерните топки“: въртеливи течения, които помагат на растенията да придобиват перфектна, кръгла форма; постоянни ветрове, които да раздвижват теченията; здраво дъно за опора; и най-важното – чиста, прозрачна вода.

Но, подобно на много езера по света, плътна покривка от токсичната цианобактерия - или синьо-зелени водорасли - превърнали водата на Миватн в непрозрачна. Под слоя тиня езерните топки започнали да загиват поради липса на светлина.

Главният виновник за цъфтежа на токсичните водорасли е замърсяването – торове и отходни води, които ги подхранват с азот и фосфор. Възможно е затоплянето на водите също да подхранва растежа на водораслите. Учените прогнозират, че в бъдеще климатичните промени ще се отразят на местообитанието още по-негативно.

Здрави, добре оформени топки не са виждани от 2013 г.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички