Избягвайте употребата на ароматни свещи

При горенето си те отделят токсични вещества

Избягвайте употребата на ароматни свещи | StandartNews.com

Ароматните свещи се използват най-често през зимата. Те обаче не влияят добре на здравето. Причината е в парафиновия восък, който те съдържат. Парафиновият восък, когато се изгори, отделя токсични съединения във въздуха, включително ацетон, бензен и толуен. Всички те са канцерогенни. Освен това при горенето си произвеждат още въглероден диоксид и аромати. Най-често тези аромати са на ванилия, шоколад, канела и ябълка.

Проучване в Държавния университет в Южна Каролина установява, че парафиновите восъчни свещи отделят вредни изпарения, свързани с рак на белия дроб и астма. Изследователите обаче твърдят, че са необходими години редовна употреба, за да се разболее човек от рак или астма. Парафиновите восъчни свещи обаче могат да предизвикат кашлица, хрипове и кихане на хората, които вече имат астма. Ето защо специалистите съветват да се избягва употребата на ароматни свещи, ако се забележат подобни симптоми.

Ароматните срещи причиняват и проблеми на долните дихателни пътища, които се дължат на черния фитил, който отделя вещества във въздуха. Ако попаднат в кръвта, те могат да причинят краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми, дори и сърдечносъдови заболявания.

Но не всички свещи са токсични. Трабва да се избират свещи, направени от възобновяеми ресурси, естествени свещи. Една добра алтернатива са свещите от соев восък, защото не съдържат токсични замърсители и произвеждат по-малко сажди. Освен това тези свещи горят по-бавно.

Друга алтернатива са свещите с пчелен восък. Докато горят, те могат да пречистват въздуха, защото отделят отрицателни йони. Освен това пчелният восък премахва и плесените, бактериите и вирусите.

Учените препоръчват ароматните срещи да се употребяват ограничено, тъй като колкото по-дълго време горят, толкова повече замърсяване създават. Също така се препоръчва, когато се палят такива срещи, помещението да се проветрява.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай