Ива и Красимир се радват на 10 деца

Живеят в двустайна панелка, дарители сбъдват мечтата им за истинска кухня

Ива и Красимир се радват на 10 деца | StandartNews.com

Русенците оцеляват с 1000 лв. на месец и много любов

В навечерието на Великден част от героите в кампанията "Възкреси доброто" дочакаха своето чудо. Най-светлият празник отмина, но "Стандарт" ще продължи да ви разказва истории за възходи и падения, за отчаяние и надежди, за кураж и неравни битки с живота. За да вдъхнови за поне една добрина. Днес ви срещаме с едно изключително българско семейство от Русе. Напук на демографската и финансовата криза в дома на Ивелина и Красимир Тодорови растат 10 деца. "Справяме се сами, без баби и дядовци, с много любов. Моята професия е майка", казва Ивелина. Заедно с мъжа си Красимир са заедно от 15 г., през които успяват да превърнат мечтата си за голямо семейство в реалност.

Първото дете на семейство Тодорови се ражда през 2000 г. Бебето щастливите родители кръщават Надежда. Момичето вече е седмокласничка и като кака е най-голямата опора на мама и татко вкъщи. Преди 10 г. на бял свят се появява Илияна - втората щерка на Красимир и Ивелина, а година по-късно се ражда първият син на фамилията - Светослав. "Отначало се опитвахме за момче", шегува се Красимир. Двамата с Ивелина са категорични, че винаги са искали голямо семейство и най-голямото щастие са децата. След първите три фамилията продължила да се разраства година след година. Появяват се Мариела (5 г.), Кристиян (4 г.), Михаела (3 г.), Мартин (2 г.), малко по-големите от годинка близнаци Виктор и Богомил и 7-месечният Николай. Три от децата вече са ученици, други три ходят на детска градина, а близнаците и малко по-голямото им братче са на ясла.

Денят в многодетното семейство започва рано. Понякога още около 5 часа сутринта, споделя бащата Красимир Тодоров. Най-ранобудни като повечето малки деца са дребосъците. Делникът стартира с храната на малчуганите и приготовленията за училище. От края на миналата година фамилията живее в русенския кв. "Здравец", където съвсем близо до дома им има детски заведения и основно училище. Най-често сутрин таткото води децата, а следобед се редуват с майката.

Дванайсетчленната фамилия живее в малък апартамент от около 60 кв. м в стандартен панелен български блок. Жилището е с две стаи и кухня, която засега е неизползваема. "Опитвам да направя ремонт, но на части, парите все не стигат", разказва главата на многодетното домакинство. Красимир обаче не губи надежда, че нещата ще се получат малко по малко. Доходът, на който семейството разчита, основно е заплатата на бащата и майчинските, с което русенската фамилия разполага с около 1000 лв. месечно.

Добре, че имам работа. Два дни работя, два дни почивам", обяснява своя график 37-годишният Красимир, който е завършил строителния техникум в Русе. Разказва, че дълго време работел като поддръжка и ремонт в училище, но миналата есен го съкратили. Намерили се обаче добри хора, подали му ръка в трудния момент и веднага успял да започне работа на газстанция в дунавския град. Смените сега му позволяват да помага в отглеждането на многобройната челяд вкъщи.

Въпреки че в апартамента е нужен ремонт и основно обзавеждане, Ивелина и Красимир са доволни, че семейството им е под един покрив. Доскоро те живеели в още по-малка гарсониера. "Жена ми беше основният инициатор да потърсим нов дом", казва многодетният татко. Красимир обяснява, че теглили кредит, за да купят жилището - двустайната панелка. Вечер по-големите деца спят в едната стая, а по-малките са при родителите. В хола се разтяга голяма кушетка и два фотьойла, които се превръщат в една от спалните на 12-членната фамилия. Неремонтираната кухня засега е своеобразна сушилня, защото просторите на балкона не стигат. Пералня се пуска поне веднъж дневно, разказват родителите. Газов котлон пък е огнището на голямото домакинство, след като фурната непоправимо отказала да работи. В студените дни топлината в апартамента осигурява монтираното локално парно.

Въпреки неуредиците, сметките и оскъдицата децата всеки ден са на училище, а когато таткото е на работа, на плещите на 32-годишната майка е цялото домакинство и грижите за бебето Николай. В съвместния си живот Красимир Тодоров и Ивелина Зартова са свикнали да разчитат само на себе си. Признават, че понякога няма как да не опрат и до приятели.

"Случвало се е да ме викат за работа или пък да поискам заем", казва русенецът. Двамата с жена си са трогнати и приятно изненадани от добротата на непознати хора, които в последните дни предлагат подкрепа на многодетното семейство. Русенска фирма е пожелала да помогне с изхранването на голямата фамилия, като им осигури хляб за 1 г. напред и козунаци за празниците. "Вкъщи по 4-5 хляба на ден отиват", казва Красимир и е благодарен за големия жест. Той разказва, че преди няколко дни бил още по-изненадан, когато по телефона му се обадил кметът Пламен Стоилов. След среща на градоначалника с Красимир и Ивелина, от общината се ангажираха да подпомагат занапред родителите и децата им. Семейството ще получи еднократна помощ от 1000 лв., с които да покрие най-належащите си нужди. "Аз имам едно дете и знам колко е трудно да го отгледаш и възпиташ. А вие се справяте с 10 - шапка ви свалям, че не сте тръгнали да просите нищо от никого, а сте горди българи", казал Пламен Стоилов на двамата родители. Екипът на кмета поел ангажимент да съдейства на семейството за детски ясли, градини, училища и всички останали социални придобивки, които им се полагат, а досега родителите не са се възползвали.


След телевизионен репортаж за голямата фамилия по Нова телевизия, дарители са заявили желание да помогнат - кой с каквото може. Бизнес дама от дунавския град пожелала да даде пари, мебелна фирма да им изработи кухнята, софиянка иска да им изпрати печка, разказват смутени от вниманието родителите. Ивелина и Красимир не са свикнали да искат и чакат от някого, но осъзнават, че всяка подкрепа и протегната ръка е добра дошла на многодетната им фамилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай