Ицо и Бойко - от любов до омраза

Пътят на двамата е еднакъв: от улицата, през Тато, до върха

Ицо и Бойко - от любов до омраза | StandartNews.com

София. Докато ловуваше глигани в Етрополския Балкан, Камата изненадващо бодна Бойко Борисов. Изненадващо, поне от гледна точка на доскорошното приятелство между бившия премиер и Христо Стоичков. А не толкова заради непредвидимия характер на най-успелия ни футболист. Типично по стоичковски той разцепи веднага България на две. Половината заклеймиха Ицо като "връткалник". Останалите паднаха за пореден път на колене пред своя футболен идол.

Такъв е Камата, при него всичко е силно като левачката му - и залюбването, и разлюбването, и думите. За разлика от Бойко, който не се хвърля лесно в крайностите. Иначе нямаше да оцелее толкова години на гребена от вълната. Борисов проби бавно - генсек на МВР, кмет на София, лидер на партия, премиер. Доста стъпки извървя момчето от Банкя, докато спечели уважението на хората или поне на половината от тях. За Ицо е ясно. Сби се на прочутия финал ЦСКА - "Левски" още като голобрад младеж, после скъса пагоните на полковник от полицията в Пловдив, вкара на "сините" и вече беше големият любимец. Поне за половин България.

И двамата не крият, че са деца на улицата. Семействата им не са от заможните. И Ицо, и Бойко

знаят от малки, че нищо не идва даром

Борисов се хвали как бил примерно дете, което обикаля почивните станции в Банкя с филия в ръка, за да събира храна за животните. Виж, Камата от хлапак има чепат характер. Затова и всички в неговата родна махала Кършияка му казват Кучето. Според легендата ухапва пес при игра на улицата и оттам се сдобива с прякора.
Двамата са рожби на соцрежима. С всичките му "недъзи" строят е отличен за млади таланти. Неслучайно половината демократичен свят в момента копира соцсистемата при правенето на спорт. Бойко е луд по футбола, но става каратист. Христо започва с лека атлетика, но бързо залюбва топката.

Като сме на соцтемата, трябва да се отбележи и нещо друго общо между двамата доскорошни приятели. И Ицо, и Бойко не крият отличните си отношения с Тодор Живков. Борисов дори имитира несъзнателно Тато с някои жестове. Друг известен политик обаче ги разделя. И до ден днешен бившият премиер е признателен на Симеон Сакскобургготски. Камата не изрича името на последния, казва му Попа. А партията НДСВ - групировка.
Запаленият левскар и легендата на ЦСКА нямаха проблеми по друга линия - спортната.

Вечното дерби не им пречеше да ловуват заедно

в Балкана, да играят белот, да се прегръщат пред камерите. Интересното е и друго - животът сближава Бойко предимно със запалени "червени". По негови думи. Лидерът на ГЕРБ е много добър приятел с Любо Пенев. Заради Голеадора дори посети мача ЦСКА - "Базел" преди 4 г., а не някоя от срещите на "Левски" в Лига ЕВропа. Бойко и Любо играят тенис, ритат на малки вратички. Ръководството на ГЕРБ отпразнува голямата победа на предпоследните парламентарни избори в заведение на Любо Пенев. Последният обаче няма много приятели, даже почти никакви, затова и не ги сменя. Христо е обвиняван, че го прави често. Но и неговата точка трябва да бъде уважавана - всеки тича да се снима с Камата, да му се пише авер. Колко президенти познава преходът ни, толкова от тях бяха близки със звездата. Но за разлика от спорта политиката явно разделя. Задълго. Групата за лов и карти в Етрополе се отрече от своя бивш член Бойко Борисов. Ицо застана на страната на Емо Димитров и Миро Найденов. Това е истината, останалото са детайли. Със сигурност Камата има своите аргументи. Никой от бившата власт не защити най-известния българин, когато беше разкарван 7 пъти в ГДБОП да дава обяснения за черно тото. За "Литекс" - "Калиакра" и тем подобни селски срещи, а това наистина обижда.

Свършило е, Бойко и Камата едва ли ще играят пак заедно карти. Нито пък привържениците им ще стигнат до едно мнение в спора кой е връткалник и кой лъжец. Все едно цесекарите и левскарите да изберат единодушно по-добрия обор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай